Pärnus avatakse Ukraina sõjapõgenike vastuvõtupunkt

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Suvepealinnas hakatakse abivajajaid vastu võtma endises ­politseihoones aadressil Pikk 18.
Suvepealinnas hakatakse abivajajaid vastu võtma endises ­politseihoones aadressil Pikk 18. Foto: Urmas Luik

Lähipäevil avatakse nii nagu ­Tallinnas, Rakveres ja Tartus ­sõjapõgenike vastuvõtupunkt ka Pärnus. Suvepealinnas hakatakse ukrainlasi abistama endises politseihoones aadressil Pikk 18.

Vastuvõtupunktides tehakse esmased toimingud inimeste abistamiseks, sealhulgas COVID-19 testi­mine, inimeste registreerimine, baasvajaduste väljaselgita­mine ja vaja­dusel majutusasutusse suunamine.

Sotsiaalkindlustusameti kriisistaabi juht Kaisa Üprus-Tali selgitas, et möödunud nädalal Tallinnas avatud vastu­võtukeskus näitas head eeskuju, kuidas Ukrainast saabunud inimestele esmast abi ühest kohast pakkuda. “Lähipäevil on sellised vastuvõtukeskused avatud igas regioonis, mis loodetavasti võtab pealinnalt pisut koormust vähemaks,” lausus Üprus-Tali.

Vastuvõtupunkti saabunud inimesed registreeritakse ja seal kaardistatakse nende abivajaduski. Kohalike omavalitsuste abiga on vastuvõtupunktidesse loodud puhkealad, kus on näiteks mängunurk, raamatud ja mänguasjad kaasavõtmiseks, ­internetipunkt, toit.

Sotsiaalkindlustusamet pakub ­vastuvõtupunktis inimestele psühhosotsiaalset kriisiabi ja psühholoogilist esmaabi.

Sotsiaalkindlustusamet pakub vastuvõtupunktis inimes­tele psühhosotsiaalset kriisiabi ja psühholoogilist esmaabi.

Kui selgub, et inimesel ei ole Eestis lähe­dasi ja ta ei suuda endale iseseisvalt elukohta leida, suunab sotsiaalkindlustusamet ta riigi korraldatud majutusasutusse. “Alustasime eelmisel nädalal lepingute sõlmimist erasektori majutusasutustega üle Eesti, just nimelt selleks, et sõjapõgenikele lühiajaliselt peavarju pakkuda. Tänaseks oleme lepingute sõlmimisega lõpujärgus ja kokku loodame lepingud sõl­mida 44 majutusasutusega,” rääkis Üprus-Tali.

Majutusteenus tagatakse inimestele hinnanguliselt üheks kuuks, seejärel võtab abista­mise üle kohalik omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles