Kassid ja koerad tuleb marutaudi suhtes kaitsesüstida

Pärnu Postimees
Copy
Loom tuleb vaktsineerida hiljemalt 21. elunädalaks.
Loom tuleb vaktsineerida hiljemalt 21. elunädalaks. Foto: Elmo Riig

Hiljuti jõustus taas kohustus vaktsineerida koerad ja kassid marutaudi vastu. 

Pärnu Terveksi loomakliiniku loomaarst Marit Veeber ütles, et marutaudivastase vaktsiini nõude taaskehtestamisega pole nad suurenenud nõudlust seni märganud. “Praegused patsiendid saavad oma vaktsiinid tavalise skeemi järgi,” märkis ta ja lisas, et kevad on siiski vaktsineerimise puhul aktiivsem periood.

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnutsi on Eesti olnud juba aastaid marutaudivaba, aga haiguse taaslevimise oht siiski püsib. “Kuna naaberriigis Venemaal on marutaudi esinemissagedus kõrge, on reaalne oht, et sealt võib metsloomade liikumisega levida marutaud Eestisse,” sõnas minister.

Marutaudioht on suurenenud ka seoses loomade sissetoomistingimuste ajutise leevendusega, mille tõttu võib jõuda Eestisse teadmata tervisestaatusega lemmikloomi Ukrainast.

Loom tuleb vaktsineerida 21. elunädalaks. Et säiliks immuunsus marutaudi suhtes, tuleb kass ja koer korduvsüstida vaktsiiniga kaasas oleva infolehe kohaselt, kuid vähemalt aasta jooksul pärast viimast süsti. Lemmiklooma kaitsesüstimiseks tuleb pöörduda kohaliku loomaarsti või loomakliiniku poole.

“Panen kõigile loomaomanikele südamele vaktsineerida oma lemmikloom, kui seda veel tehtud pole – nii saame kaitsta oma lemmikuid ja iseennast marutaudiohu eest,” toonitas Kruuse.

Marutaud on püsisoojaste loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis pole ravitav ja lõpeb haigele kahe kuni kümne päeva jooksul surmaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles