Linn toetab majaomanikke seintele maalingute tegemisel

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Tänavu toetab linnavalitsus rahaga ka seinamaalingute tegemist.
Tänavu toetab linnavalitsus rahaga ka seinamaalingute tegemist. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Alates käesolevast aastast toetab Pärnu linn värvikampaaniaga tavapärase hoonete värvimise kõrval ka fassaadidele seinamaalingute ehk muraalmaalide tegemist.

Pärnu linnavalitsuse linnakujunduse spetsialist Janno Poopuu avaldas lootust, et seinamaalinguteks vajalike värvide ostmise toetamine võiks pärnakates tekitada huvi katta oma hooned (osaliselt) põnevama lahendusega kui kanda maja välisseintele lihtsalt uus kiht värvi.

Pärnu keskuslinnas ja osavaldades võiks tema arvates olla rohkem selliseid elu- ja ärihooneid, mida katavad seinamaalingud. “Oleks ju väga tore, kui suurte korterelamutega rajoonides, nagu Mai piirkond, oleks majade otsaseintel ühtlase värvipinna asemel vaadata hoopiski muraalmaale. Need rikastaksid tunduvalt meie linnaruumi,” märkis Poopuu.

Oleks ju väga tore, kui suurte korterelamutega rajoonides, nagu Mai piirkond, oleks majade otsaseintel ühtlase värvipinna asemel vaadata hoopiski muraalmaale. Need rikastaksid tunduvalt meie linnaruumi.

Janno Poopuu

linnakujunduse spetsialist

Poopuu leiab, et kui hooneomanikul ja kunstnikul on võimalik seinamaalingu eskiislahendus valmis, võiks seda tema kui linnakujunduse spetsialistiga jagada. “Saame siis koos hinnata, kuidas soovitud lahendus nii konkreetse hoone kui selle ümbrusega sobib,” selgitas Poopuu.

Linn toetab “Värvid linna!” kampaaniaga kinnisvaraomanikke ehitiste värvikuue värskendamisel, kompenseerides neile osaliselt hoonete, sealhulgas abihoonete, või näiteks ka piirdeaedade ja katuste värvimisega seotud kulud.

Värvikampaania laiem eesmärk on väärtustada kohalikku elukeskkonda, parandada Pärnu linna visuaalset ilmet, säilitada olemasolevat puit- ja kiviarhitektuuri ning aidata kaasa ehitiste välisilme korrastamisele.

Värvikampaaniast võivad osa võtta kõik ehitiste omanikud Pärnu linnas ja osavaldades, sealhulgas peale eramajade omanike ka korteriühistud, asutused ja teised.

Sellised seinamaalingud võiksid kaunistada kortermajade seinugi.
Sellised seinamaalingud võiksid kaunistada kortermajade seinugi. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Toetuse taotlemiseks peab ehitise omanik või tema esindaja esitama Pärnu linnavalitsusele kirjaliku avalduse koos ehitise fotoga enne oktoobri lõppu, kuid värvimistööd peavad olema valmis 23. oktoobriks. Samuti tuleb esitada kampaaniaga seotud värviostu kuludokumendid. Linnavalitsus kontrollib nende õigsust ja värvimise tulemust ning kinnitab kampaania tulemused novembri teisel nädalal. Kuluhüvitised makstakse välja pärast kampaania lõppu.

Toetuse maksimummäär on selleks aastaks tõusnud 2500 eurolt 4000-le. 10–150-liitrise värvikoguse puhul on hüvitatav summa 50 protsenti värvi maksumusest ning 151-liitrise ja enama värvikoguse puhul on hüvitatav summa 40 protsenti värvi maksumusest, kuid mitte rohkem kui 4000 eurot.

2021. aastal toetas Pärnu linn 16 eraisikust majaomaniku, viie korteriühistu ning ühe majaomanikust osaühingu värviostuga seotud kulutusi kokku 7479 euroga.

Kampaaniat “Värvid linna” on Pärnus korraldatud alates 2000. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles