Toetuse abiga uuendab katust kolm Pärnumaa talu

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Sepa talu saab uue rookatuse.
Sepa talu saab uue rookatuse. Foto: Muinsuskaitseamet

Selgunud on Eesti väärtusliku taluarhitektuuri toetamise taotlusvooru tulemused. Enne 1940. aastat ehitatud väärtuslike taluhoonete katusetöödeks anti 18 eraomanikule kokku 200 000 eurot toetust.

Pärnumaalt said 10 000 eurot Valgama, Sepa ja Kera talu, mille omanikud kasutavad toetust rookatuse ehituseks.

Hindamiskomisjoni juhi, muinsuskaitseameti nõustamisosakonna asejuhataja Peeter Norgi teatel esitati taotlusi võrreldes eelmise aastaga küll vähem, kuid nende kvaliteet on tõusnud ja valikut teha polnud lihtne.

Taotlustest ilmneb ka koroonaviiruse mõju. “Huvi maal asuva kinnisvara vastu on kasvanud, soovitakse endale rajada nii-öelda teine kodu,” ütles Nork. “Tänu sellele saab uue elu nii mõnigi kaua tühjalt seisnud taluhoone.”

Pärnumaalt sai toetust kolm talu, nende seas Valgama talu.
Pärnumaalt sai toetust kolm talu, nende seas Valgama talu. Foto: Muinsuskaitseamet

Eraldi esiletõstmist väärib ja heameelt valmistab Norgi hinnangul tõik, et roo- ja puitkatusetööde ettevõtteid lisandub igal aastal. Tänavu sai rahatuge 11 rookatuse ja seitse puitkatusega hoone omanikku.

Hindamiskomisjoni liikme, Eesti vabaõhumuuseumi maaarhitektuuri keskuse projektide peaspetsialisti Elo Lutsepa sõnutsi paistis tänavu esitatud taotlustes silma omanike soov taastada hooned terviklikult. “See on suund, mida oleme viimastel aastatel üha rohkem näinud,” sõnas Lutsepp. “Majaomanikud ei mõtle üksnes katuse ehitamisele, vaid peavad silmas ka teisi eesseisvaid töid ja vaatavad hoonet tervikuna.”

Majaomanikud ei mõtle üksnes katuse ehitamisele, vaid peavad silmas ka teisi eesseisvaid töid ja vaatavad hoonet tervikuna.

Elo Lutsepp, hindamiskomisjoni liige

Enne 1940. aastat ehitatud väärtuslike taluhoonete katusetööde tarvis laekus muinsuskaitseametile tähtajaks 47 taotlust ligemale 400 000 euro väärtuses, toetust sai 18 eraomanikku kogusummas veidi alla 200 000 euro. Väikseim toetus oli 5000 eurot ja kaheksale taotlejale eraldati maksimaalne summa ehk 10 000 eurot. Omaosalus pidi moodustama vähemalt poole abikõlblike tööde maksumusest. Toetust saanud taluhoonete katused peavad valmima selle aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles