Pärnu filmifestivalil näeb filme Ukrainast, aga ka Oscarile kvalifitseeruvat dokumentaali

Sirle Matt
, reporter
Copy
Nagu mullugi, toimuvad nii Pärnu filmifestivali avamine kui lõputseremoonia Vanalinna põhikoolis.
Nagu mullugi, toimuvad nii Pärnu filmifestivali avamine kui lõputseremoonia Vanalinna põhikoolis. Foto: Mailiis Ollino

Tänavu 36. korda toimuval Pärnu filmifestivalil on tähelepanu keskmes Ukraina. Linateoste seast leiab veel filme, mis vaatlevad põlisrahvaste elu ja ellujäämist, kunsti, kaeda saab ka noorte- ja tudengifilme.

Filmifestivali avaõhtul saab Vanalinna põhikoolis näha Aleksander Dovženko linateost “Maa”, mis on valminud aastal 1930. Festivali pealiku Mark Soosaare sõnutsi näitab see, kuidas Ukraina elas pea sada aastat tagasi. “Et inimesed näeksid, kust Ukraina tuleb ja milliste probleemidega ta tuleb,” põhjendas Soosaar valikut.

Samal õhtul jookseb ka mullu valminud film “Sõda ja puuhobune”, mille peategelane on pool elu Eestis elanud Ukraina päritolu kunstnik Anatoli Ljutjuk. Linastusele tulevad nii peategelane kui filmi autor Ulyana Osovska. Esmaspäeval avatakse uue kunsti muuseumis Ljutjuki puuhobuste näituski. Teisipäeva keskpäeval ootab kunstnik lapsi muuseumisse, kus ta õpetab puust suksusid meisterdama. Soosaar soovitab filmi vaadata, et saada teada, miks Ljutjuk puuhobuseid valmistab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles