Saardes kütab kirgi vallajuhtide rahvaalgatuslik umbusaldamine (1)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Rahvaalgatusliku umbusaldamise teema tuleb Saarde volikogus uuesti jutuks järgmisel korralisel istungil augustis.
Rahvaalgatusliku umbusaldamise teema tuleb Saarde volikogus uuesti jutuks järgmisel korralisel istungil augustis. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Saarde valla poliitelu ei vaibu suvelgi: pärast vallajuhtide rahvaalgatusliku umbusaldamise kõrvalelükkamist juunivolikogus kütavad kirgi selle juriidilised nüansid, mida opositsioon näeb oma mätta otsast ja vallavõim tõlgendab hoopis teisest vaatevinklist.

Juuni alguses pani 15-liikmelise Saarde vallavolikogu opositsiooni üks liidreid Margus Kukk veebikeskkonda rahvaalgatus.ee üles mahuka pöördumise, algatamaks umbusaldus vallavanem Külli Karule ja vallavolikogu esimehele Eiko Tammistile.

Eesmärk oli koguda vähemalt 46 häält ehk üks protsent Saarde valla elanike arvust, mis Kuke hinnangul oleks kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) 32. paragrahvi järgi alus, et näidata senistele vallajuhtidele ust.

Juuni lõpul toimunud volikogu istungiks, kus opositsiooni esindajad rahvaalgatusliku umbusalduse üle andsid, oli sellel 68 digitaalset ja 59 paberkandjale kogutud allkirja.

Siiski ei võtnud volikogu opositsiooni liikmete üle antud dokumentide põhjal umbusaldust menetlusse. Põhjusena toodi, et KOKSi järgi ei saa rahvaalgatuslikult umbusaldamist korraldada. Seda saavad teha volikogu liikmed ja neid peab olema vähemalt neljandik rahvakogu koosseisust.

Külli Karu märkis, et tema arvates käituvad rahvaalgatusliku eelnõu esitajad väga silmakirjalikult, sest kaks aasta tagasi, kui Saarde vallavolikogus avaldati umbusaldust vallavanem Eiko Tammistile, ei teinud toonagi volikokku kuulunud Margus Kukk ja Heli Juhkamsoo väljagi üle 500 allkirjast, mis rahva seas vallavanema toetuseks korjati.

Eiko Tammist ütles, et umbusalduse teksti ja sellega kaasnevate päringute kohta antakse kommentaarid augustivolikogu infotunnis.

Margus Kukk ei lasknud rahvaalgatuse volikogus kõrvalelükkamisest ennast morjendada ja üritas selle rahvakogus hääletamiskõlblikuks tuunida vallasekretäri kaudu volikogu liikmena, paludes vallasekretäril koostada “oma ametijuhendist tulenevalt volikogule esitamiseks seadustele vastava dokumendi ja eelnõu”.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles