Arendaja ehitab Tootsi ja Sopi tuulepargi ühteaegu valmis

Sirle Matt
, reporter
Copy
Tootsi Suursoosse on juba rajatud alajaam, mis on piisavalt võimas, et mahutada elektrienergia nii Tootsi kui Sopi tuulepargist.
Tootsi Suursoosse on juba rajatud alajaam, mis on piisavalt võimas, et mahutada elektrienergia nii Tootsi kui Sopi tuulepargist. Foto: Lilli Tölp

Eesti Energia müüs Tootsi tuulepargi arenduse 26,9 miljonit euro eest oma tütarettevõttele Enefit Green, mis hakkab Tootsi Suursoos elektrit tootma 2024. aasta lõpus.

Tootsi ja Sopi tuulepargi kinnistud paiknevad Tootsi Suursoos läbisegi, kuid kuulusid juriidiliselt eri omanikele. Nüüd sai kõigi 38 tuugeni kinnistu omanikuks Enefit Green.

Tuuleenergiaparkide valmimine on praeguseks nii kaguel, et käimas on tuulikute ostmise, paigalduse ja hoolduse hange.

Enefit Greeni tuuleenergia valdkonnajuhi Lauri Ulmi sõnutsi hakkavad tuulikud Tootsi Suursoos tootma pea samapalju elektrit – ligemale 700 gigavatt-tundi – kui tuulest praegu kogu Eestis kokku, mis katab enam kui 200 000 kodumajapidamise aastase elektritarbimise. 2021. aastal tootsid Eesti kõik tuulepargid kokku 730 gigavatt-tundi elektrit.

Kui tuulikud valmis ehitatakse, saab sellest Eesti kõige võimsam ja moodsam tuuleenergeetika tootmise ala.

Tuugenite vahetusse lähedusse kavandatakse ka Sopi päikeseparki. Selle täpne paneelide arv ja ala selgub arendamise käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles