Intervjuu ⟩ Tiina Tojak: Meie organisatsioonis kehtib põhimõte, et surnutega ei sõdita

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kujur Amandus Adamsoni loodud vabadussõja monumendi taastamisest Pärnu Alevi kalmistul möödus juulis 29 aastat, Eesti sõjahaudade hoolde liidu tegevdirektor Tiina Tojak oli meenutusürituse üks korraldajaid.
Kujur Amandus Adamsoni loodud vabadussõja monumendi taastamisest Pärnu Alevi kalmistul möödus juulis 29 aastat, Eesti sõjahaudade hoolde liidu tegevdirektor Tiina Tojak oli meenutusürituse üks korraldajaid. Foto: Urmas Luik

Tänavapildis tagasihoidlik tumedapäine Tiina Tojak on teinud uskumatult suurt tööd 1993. aasta 21. augustist, mil Pärnu raekojas asutati Eesti sõjahaudade hoolde liit. Kuus aastat varem, 14. aprillil 1987, oli kodanikualgatusena asutatud Pärnu muinsuskaitse selts ja veel enne jõule, 12. detsembril moodustati Eesti muinsuskaitse selts.

Eesti sõjahaudade hoolde liidu asutajaliikmed Tiina Tojaku kõrval olid Pärnus tuntud muinsuskaitsjad Eduard Rajari ja Ali Rza-Kulijev, kellega koos ta juba varem töötas. Liidu esimene president ja tegevjuht oli Rza-Kulijev, Tojak töötas algul büroo juhina ja hakkas Ali haigestumise järel tegevjuhina korraldama liidu igapäevast tööd 1994. aastast, tehes seda siiani.

Pärnus Pikal tänaval Kaitseliidu ajaloolises majas Eesti Vabariigi taassünni eel juteldes ei vaadanud me mööda oleviku sündmustest, kuid pöördusime ka vabadussõja ja selle kangelaste aega.

Teie juhitava organisatsiooni pädevuses on kanda hoolt, et leitud säilmed saaksid väärikalt ümber maetud, kalm tähistatud, korras hoitud.

Meie organisatsioonis kehtib põhimõte, et surnutega ei sõdita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles