Pärnust saab Ukraina sõduritele rindele villaseid sokke ja kindaid saata

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Kohe pärast seda, kui Venemaa Ukrainas sõjakoledustega alustas, asus Jana Ristimets Punase Ristiga siia saabuvatele põgenikele hädavajalikku koguma. Praeguseks on Punane Rist selle aktsiooni lõpetanud.
Kohe pärast seda, kui Venemaa Ukrainas sõjakoledustega alustas, asus Jana Ristimets Punase Ristiga siia saabuvatele põgenikele hädavajalikku koguma. Praeguseks on Punane Rist selle aktsiooni lõpetanud. Foto: Urmas Luik

Mitu südamlikku inimest liigutab juba kärmesti sukavardaid, et uuel nädalal soojad sokid, kindad ja muud hädavajalikud soojad kudumid Ukraina sõduritele saatmiseks suvepealinna tuiksoonele kogumiskohta viia. Mõni leiab korralikke sokke-kindaid kodust kapist.

Jana Ristimetsale on palju helistatud ja uuritud, kuidas ukrainlastele rindele villaseid sokke ja kindaid saata. Tema polnud kuulnud ühestki kogumispunktist, mida pöördujatele soovitada. “Mis seal ikka, teeme ära,” mõtles ta pärast üht niisugustest kõnedest.

Ristimets ootab aidata soovivatelt inimestelt villaseid sokke, kindaid, salle, mütse ja veste, aga mitte talveriideid ega jalatseid.

Vabatahtlik võtab teisipäeval, 15. novembril 11–18 annetusi vastu Tallinna maantee 2 ruumides, kus varem tegutses pagaritöökoda ja mille akendel on praegu suured punased ristid. Ta hoolitseb selle eest, et kudumid jõuaksid pealinna Slava Ukraini MTÜ valdusse. Nemad toimetavad saadetise Ukrainasse.

Ristimets toonitas, et ehkki ta võtab asjad vastu kohas, kus ta kevadel ja suvel Punase Risti annetuste kogumist koordineeris, pole praegu tegu humanitaarorganisatsiooni aktsiooniga, vaid tema eraalgatusega.

Üks 12aastane koolilaps kudus ema abiga mitu paari sokke, mille sisse on ilusasti pandud nimi ja aadress, et sõdur saaks talle võimalusel tänuks kirja saata.

Jana Ristimets,

vabatahtlik

Ühismeediasse üleskutse postitanud Ristimetsale on praeguseks juba üht-teist toodud. “Minu kätte on tänaseks juba toodud nii kootud sokke ja kindaid, kokku umbes 150 paari, kui ka terve ports õmmeldud mütse ja kaelasalle ehk puhve.”

On neid, kes on leidnud kodust korralikke kudumeid, mida nad tahavad Ukrainasse rindele saata, aga neidki, kes nüüd spetsiaalselt sukavardaid välgutavad. “Üks 12aastane koolilaps kudus ema abiga mitu paari sokke, mille sisse on ilusasti pandud nimi ja aadress, et sõdur saaks talle võimalusel tänuks kirja saata,” sõnas Ristimets. “Mitu memme koob praegu hoogsalt, et teisipäevaks korralik ports kindaid-sokke valmis saada.”

Ühes Punase Risti teiste vabatahtlikega kogus Ristimets Pärnus Tallinna maantee ja Silla keskuse kogumispunktis annetusi sõja esimestest päevadest iga päev kaheksa tundi. Neid, kes tahtsid aidata ja põgenikele hädavajalikku annetada, oli väga palju.

Pärast jaanipäeva tõmbasid nad otsad kokku ega tegutse selles vallas enam aktiivselt. “Eraannetajatelt ei tulnud enam peaaegu midagi, kõigil on endalgi üsna keeruline,” tõdes Ristimets. Küll jagavad nad siiani sotsiaalkindlustusameti töötajate ja omavalitsuste sotsiaaltöötajate vahendusel välja asju, mis neil on veel laos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles