Seeniorkoerte kuu ⟩ Keerulise minevikuga Darja pole lootust kaotanud

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Darja sobib perre, kus pole väikseid põngerjaid.
Darja sobib perre, kus pole väikseid põngerjaid. Foto: Urmas Luik

Pärnu loomade varjupaigas on juba kümme kuud kodu oodanud mullu omaniku loovutatud Darja.

Viieaastane Darja hüljati mullu oktoobri lõpus, kui omanik kutsa varjupaiga juurde elektriposti külge aheldas. Koera minevik möödus teadaolevalt napsulembeses peres, kus ta elas ketis ja sai tunda pererahva rasket kätt.

Darja saabus varjupaika eelmisel sügisel, kui omanik ta pelgupaiga ukse taha tõi.
Darja saabus varjupaika eelmisel sügisel, kui omanik ta pelgupaiga ukse taha tõi. Foto: Pärnu Kodutute Loomade Varjupaik

Uut kodu asuti koeratüdrukule otsima tänavu aasta algusest, ent seni pole sobiv kodu endast märku andnud.

Rootsi põdrakoera ehk jämtlandi koera tõu laadne Darja sobib rahulikku koju, kus ei ole teisi koeri ega väikseid lapsi. Koduks sobib koerakindla aiaga maja. Kodupakkujad peavad arvestama, et keerulise mineviku tõttu vajab kuts uute inimestega tutvudes usalduse tekkimiseks pisut aega. Varjupaigas on täheldatud, et usaldus tekib kiiremini, kui uus inimene võtab Darjaga tutvuma minnes kaasa viineripaki.

Darja meenutab välimuselt Rootsi põdrakoera, ent tõupabereid tal pole.
Darja meenutab välimuselt Rootsi põdrakoera, ent tõupabereid tal pole. Foto: Pärnu loomade varjupaik

Darja on kiibistatud, steriliseeritud ja vaktsineeritud ning saanud parasiiditõrje ja hambahoolduse. Loomaga saab tutvust sobitada Pärnu varjupaigas, lisainfot võib küsida e-postiga parnu@varjupaik.ee ja telefonitsi 524 6705.

Darja on valmis ajutise elu varjupaigas seljataha jätma ja päris oma koju kolima.
Darja on valmis ajutise elu varjupaigas seljataha jätma ja päris oma koju kolima. Foto: Pärnu loomade varjupaik

Sageli pelgavad inimesed vanemat koera võtta, mistõttu ootavad varjupaigas peremeest ebaõiglaselt kaua just soliidses eas neljajalgsed.

Varjupaikade MTÜ korraldab neljandat aastat järjest novembris seeniorkoerte kampaaniat, juhtimaks tähelepanu üle viieaastastele koertele. Eelmisel aastal leidis tänu kampaaniale uue kodu üheksa eakat koera.

Praegu on Pärnu loomade varjupaigas kolm väärikas eas neljajalgset, kes kõik päriskodu igatsevad.

Soliidses eas koera tervise pärast ei pea üleliia muretsema. MTÜ lubab jagada uue omanikuga vastutust, kui tema võetaval lemmikloomal on diagnoositud krooniline haigus, mis allub ravile. Samuti on abiks Rexi fond, mis toetab inimesi, kelle varjupaigast võetud lemmik vajab vältimatut veterinaarabi, kuid kelle majanduslik olukord seda ei võimalda. Peale selle on loovutuslepingus tingimus, et kui uus omanik ei saa koeraga enam mingil põhjusel hakkama, võtab varjupaik looma alati tagasi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles