Lätlased jäid Tahkurannas vahele suure kalastusrööviga

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalastusröövlitest lätlaste kaubikud seisid eile Pärnus keskkonnainspektsiooni õuel.
Kalastusröövlitest lätlaste kaubikud seisid eile Pärnus keskkonnainspektsiooni õuel. Foto: Ants Liigus

Pühapäeva õhtul tabasid keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni inspektorid Tahkuna nina juures üle saja Lätist saabunud harrastuskaluri, kes püüdsid rannikujääl sadu kilogramme alamõõdulist ahvenat, mis moodustas loomusest 80 protsenti.

“Mehed lihtsalt istusid noorte kalade parve kohal jääl ja tõmbasid vähimagi süümepiinata merest alamõõdulisi kalu,” kirjeldas ulatuslikku kalastusröövi keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Enn Keeman.

Kahtlustati keelatud kokkuostugi

Erinevalt Eestist ei ole Lätis ahvenapüügile meres kehtestatud alammõõtu, kuid Eesti püügipiirangu mittetundmine ei vabasta vastutusest lätimaalastki, kusjuures keskkonnainspektorid ei usu, et lätimaalased püügipiirangust ei teadnud, pigem lõid sellele käega.

Alamõõduliste kalade püügikeelu teadmisest kõneleb lõunanaabrite puhul seegi, et inspektorite ilmudes üritasid kalastajad põgeneda, sulgesid püütud kalad autodesse luku taha, jätsid kalakotte jääle või lahkusid, kasutades juhust, et viiel inspektoril tuli hakata tegelema kümnete võõrkeelsete inimestega korraga.

Ühest kaubikust avastasid inspektorid 18 kartulikotti kaladega, mis äratas kahtlust, et tegu võib olla ebaseadusliku kokkuostuga, sest harrastuskalastajailt ei ole Eestis lubatud kalu kokku osta. Samal ajal pole Eestis harrastajatele seatud kalapüügi piirkogust, mistõttu võivad harrastajad püüda kalu korraga rohkem, kui tarbida suudaksid.

Keskkonnainspektsiooni hinnangu järgi, mis toetub pühapäevasel reidil fikseeritud kalasaakidele, oli loomus Uulu all neil päevil sedavõrd hea, et päevas võis üks mees merest õngega välja sikutada tuhatkond kala. Suure kalastajaskonna kohta kokku sadu tonne noori isendeid.

“Iga tuhande kala kohta tuli kaheksasada alamõõdulist,” iseloomustas Keeman pilti.

Keeman nentis, et osa keeldu eiranud kalureid jääbki karistuseta, sest neil õnnestus lahkuda, püütud saak peita või polnud inspektoritel niipalju inimjõudu, et kõiki lõunanaabritest patustajaid linna uurimise alla toimetada.

Keemani sõnade järgi keskenduti suurimatele patustajatele ja kokkuostukahtlusega tegelastele.

Pärnu arestimajja toimetati Uulust pühapäeval neli Lätist pärit kalastajat ja arestiti nende kalu täis laaditud kaubikud.

Püsti, kohus tuleb!

Pärnu maakohus tunnistas eile kokkuleppemenetluse käigus süüdi Juris Poruksi alamõõdulise kala püüdmise eest ja mõistis talle kaheksa kuud vangistust.

Sama teo eest karistas kohus Sergejs Levockinsit ja Genadijs Samburskist kuuekuulise vangistusega. Roberts Priede karistuseks määras kohus viis kuud vangistust alamõõdulise kala püüdmise eest.

Kohus vabastas lätlased kinnipidamiselt, ähvardades pöörata vangistuse tegelikuks, kui mehed järgmise kolme aasta jooksul sooritavad tahtliku kuriteo.

Kalad konfiskeeriti, püügivahendid tagastati.

Kalade ebaseaduslikus kokkuostus mehi ei süüdistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles