Ohuteavituse uuringus osalejad hakkavad saama testsõnumeid

Pärnu Postimees
Copy
Hoidmaks ära valestimõistmist, on uuringu käigus saadetavate sõnumite ette kirjutatud “TEST”.
Hoidmaks ära valestimõistmist, on uuringu käigus saadetavate sõnumite ette kirjutatud “TEST”. Foto: Imago Stock&people Via Www.imago-images.de

Sel nädalal saavad siseministeeriumi ohuteavituse uuringusse registreerunud inimesed esimesed sõnumid, mis sisaldavad hoiatust ja tegutsemisjuhiseid üleriigilise või piirkondliku ohu korral. Tegelikku ohtu piirkonnas ei ole.

Siseministeeriumi asekantsler Viola Murd ütles, et ehkki ohuteavituse sõnum saadetakse ainult uuringusse registreerunud ja teadlikele inimestele, on ehmatuse ärahoidmiseks oluline käimasolevast uuringust üldsusele teada anda. “Mobiiltelefon on privaatne asi, kuid siiski võib juhtuda, et näiteks laual lebaval telefonil saabunud sõnumit märkab ka inimene, kes uuringust ei tea,” seletas Murd. “Valestimõistmise vähendamiseks on sõnumite ette kirjutatud “TEST” ja rõhutan veel kord, et tegelikku ohtu proovisõnumite saamise ajal piirkonnas ei ole ja inimesed ei pea ohutuse pärast muret tundma.”

Ohuteavituse sõnumi saatja on EE-ALARM, sõnumeid saadetakse ja tagasisidet kogutakse 28. novembrist 10. detsembrini. Üleriigilise ohuteavituse saavad kõik uuringusse registreerunud, piirkondlik teavitus jõuab katsetusel määratletud ohualal viibijateni.

Üleskutsele ohuteavituse sõnumit testida ja selle kohta tagasisidet anda reageeris ligemale 7000 inimest. Esindatud olid nii eesti-, vene- kui ingliskeelsed elanikud kõikidest regioonidest ja vanuserühmadest. Uuringu korraldajad loodavad aktiivset tagasisidet nii veebiküsitluse teel kui telefonikõnega.

Siseministeerium ja häirekeskus koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning riigi infokommunikatsiooni sihtasutusega arendavad tehnilist võimalust saata elu, tervist või riigi julgeolekut ohustavate sündmuste puhul, nagu näiteks tulekahju, massiline korratus, ohtlik toit või miski muu, ohualal viibijate mobiiltelefonidel ohuteavituse lühisõnum. Süsteemi kasutuselevõtu eel korraldab siseministeerium uuringu lühisõnumite märgatavuse ja sisu arusaadavuse kohta.

Asukohapõhised ohuteavituse sõnumid on osa üldisest elanike ohuteavituse süsteemist, kuhu muu hulgas kuuluvad ka sireenid, mis toimib sotsiaal- ja tavameedia kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles