Linn tegi Esplanaadi 10 müügi asjus politseile avalduse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone.
Esplanaadi 10 hoone. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus esitas politseile avalduse, milles palub kontrollida, kas Esplanaadi 10 müügiprotsessiga seotud isikute, sealhulgas tollase linnapea tegevuses võib olla süüteokoosseisu tunnuseid.

Samuti soovib linnavalitsus avaldusega välja selgitada linnale võimaliku materiaalse kahju tekitamises süüdi olevad isikud.

Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo sõnade järgi on politseile avalduse esitamine Esplanaadi 10 müügiprotsessiga seotud isikute tegevuse kontrollimiseks olnud juba varasemalt arutluse all. „Linnale on tekitatud materiaalset kahju vähemalt 714 254 euro ulatuses,“ sõnas ta.

2006. aasta novembris sõlmisid Pärnu linn ja OÜ Herder kinnistu müügilepingu, kasutusvalduse seadmise lepingu ja asjaõiguslepingu. Lepingu kohaselt müüs linn OÜ Herderile kinnistu ostuhinnaga 35 miljonit krooni.

Esplanaadi 10 müügilepingu allkirjastas linnavalitsuse esindajana tollane majandusosakonna juhataja Olav Avarsalu. Müügilepingu sõlmimise ajal oli Pärnu linnapea keskerakondlane Mart Viisitamm.

Ostu-müügi lepingus on säte, et kinnistu valdamise, kasutamise ega käsutamise suhtes ei kehti muinsuskaitsealaseid, looduskaitsealaseid ega muid piiranguid.

OÜ Herder esitas 2008. aasta mais Pärnu linnavalitsusele lepingust taganemise avalduse, mille  peamiseks põhjuseks tõi asjaolu, et linn ei ole lepingu sõlmimisel ostjat teavitanud kinnistu asumisest muinsuskaitsealas. Nimelt ei lubanud muinsuskaitseamet muinsuskaitsealal olevale kinnistule ehitada 11 meetrist kõrgemat hoonet ja Herder leidis, et tema eest varjati olulist vara väärtust kahandavat piirangut.

Herder soovis Esplanaadi 10 kinnistul asuva viiekorruselise maja lammutada ja ehitada selle asemele kaheksakorruselise hoone.

Pärnu maakohus tunnistas eelmise aasta 16. detsembril tehtud kohtuotsusega OÜ Herderi lepingust taganemise õigust. Maakohus kohustas Pärnu linnavalitsust Herderilt Esplanaadi 10 kinnistu tagasi ostma ja maksma Herderile üle 2,8 miljoni euro.

Viidatud otsuse on Pärnu linn edasi kaevanud ringkonnakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles