Pärnu elanike arv kasvas jõudsalt ühel erandlikul põhjusel

Pärnu Postimees
Copy
Pärnus sündis 72 last vähem kui aasta varem.
Pärnus sündis 72 last vähem kui aasta varem. Foto: Toomas Huik

Pärnu keskuslinna ja osavaldade elanike arv suurenes läinud aastal 923 inimese võrra. Rahvastiku arvu kosutasid Ukrainast sõja eest pakku tulijad.

Alanud aasta 1. jaanuaril elas Pärnu omavalitsuses 51 857, mullu samal ajal 50 934 inimest.

Pärnu keskuslinnas elas aasta alguses 40 269 inimest, aastaga lisandus 795. Audru osavalla elanike arv kasvas aastaga 49 (elanikke 1. jaanuaril 6169), Paikuse osavalla elanike arv 75 (elanikke 4104) ja Tõstamaa osavalla elanike arv nelja (elanikke 1315) inimese võrra.

“Suurimaks mõjutajaks on Ukraina sõjapõgenikud,” ütles Pärnu linnavalitsuse rahvastikutoimingute valdkonna juht Kristina Artma ja täpsustas, et iga kuu kirjutatakse sisse keskmiselt 200 sõjapõgenikku. “Neist osa läheb hiljem Ukrainasse tagasi või mujale,” selgitas Artma.

Rahvastikuregistri järgi sündis Pärnus mullu 392 last, mullu oli neid 464.

Pärnu omavalitsuse elanikke suri 738, see on 20 võrra vähem, kui aasta varem.

Suurimaks mõjutajaks on Ukraina sõjapõgenikud. Neist osa läheb hiljem Ukrainasse tagasi või mujale.

Kristina Artma, Pärnu linnavalitsuse rahvastikutoimingute valdkonna juht

Abielusid registreeriti Pärnu linnavalitsuses lõppenud aastal 330, mis on viimaste aastate rekord. 2021. aastal abiellus 284 paari.

Lahutusi vormistati eelmisel aastal 111, tunamullu 112.

Aasta jooksul tegid linnavalitsuse rahvastikutoimingute ametnikud rahvastikuregistrisse 9424 perekonnasündmusi puudutavat kannet.

Alates läinud aasta 30. detsembrist saab abiellumisavaldusi esitada digitaalselt rahvastikuregistri veebikeskkonnas. Alles jääb võimalus ise kohale tulla, broneerides selleks aja linna kodulehel www.parnu.ee. “Kindlasti võiks enne avalduse esitamist tutvuda kodulehel avaldatud teenustega või võtta ühendust ametnikuga kas helistades või e-kirja saates, sest abielu sõlmimine on eri omavalitsustes erinevalt korraldatud,” rõhutas Artma.

Enda andmetega saab nüüdsest rahvastikuregistris tutvuda varasemaga võrreldes suuremas mahus. Ka on võimalik otse e-teenusest tellida rahvastikuregistri väljavõtet. Rahvastikuregistri kinnitatud väljavõte on tänavu aasta 1. jaanuarist tasuline ja maksab kümme eurot. Kinnitatud väljavõtet on vaja näiteks lastega reisimiseks ja välisriigis enda andmete tõendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles