Omavalitsused mängivad laua taga läbi üle-eestilise elektrikatkestuse

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Päriselt õppuse käigus elektrit majapidamistest välja ei lülitata.
Päriselt õppuse käigus elektrit majapidamistest välja ei lülitata. Foto: Margus Ansu

Järgmisel teisipäeval mängivad Eesti kõik 79 kohalikku omavalitsust läbi olukorra, kus kogu riigis katkeb elektriühendus. Neli tundi vältava “KOV-79 SÄRTSU” õppuse käigus päriselt voolu välja ei lülitata.

Päästeameti hädaolukorraks valmisoleku osakonna elanikkonnakaitse nõuniku Jako Verniku selgitust mööda on see mullusügisese õppuse jätk, siis arutas valitsus käitumist elektrikatkestuse korral. Sealt tuli mõte mängida läbi samasugune olukord omavalitsustega. 

Nii suur õppus, kuhu on kaasatud kõik omavalitsused, toimub esimest korda. Mahukat õppust aitab korraldada mullu loodud e-õppekeskkond, kuhu päästeamet saab sisestada eri ülesandeid. 

Kuna tegemist on ulatusliku elektrikatkestusega, tekib see olukord, kus igaüks peab ise hakkama saama.

Jako Vernik

Õppusel saab omavalitsuse kriisimeeskond etteantud stsenaariumi põhjal arutada läbi teatud olukorrad, tekkida võivad probleemid ja lahenduskäigud. “Vaatame, kuidas töötab tehnika, side ja kuidas kasutada paremini varustust ja töökeskkonda,” rääkis Vernik.

Lauaõppuse põhimõte on rahuliku mõtlemise kaudu tekitada konstruktiivne arutelu. Aruteluõppuste käigus harjutatakse eelkõige hädaolukorra lahendamist, asutuste koostööd ja meeskonnatööd ühtse juhtimise all, side, varustuse ja töökeskkonna kasutamist, väljaõppel omandatud teooria rakendamist ja oskust avalikkust teavitada.

Pärast õppust teeb päästeamet kokkuvõtte, mille põhjal omavalitsusüksused saavad olukorda analüüsida ja leida arendust vajavad kohad, et kriisiga paremini toime tulla.

Omavalitsused sel korral õppuse käigus koostööd tegema ei pea. “Kuna tegemist on ulatusliku elektrikatkestusega, tekib see olukord, kus igaüks peab ise hakkama saama,” selgitas Vernik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles