Taluomanikud saavad taotleda katusetoetust

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Mullu sai Pärnumaalt katusetoetust Sepa talu.
Mullu sai Pärnumaalt katusetoetust Sepa talu. Foto: Muinsuskaitseamet

Juba viiendat aastat järjest on vanade majade omanikel võimalus muinsuskaitseametist taotleda toetust katuse taastamistöödeks. 

Toetust jagatakse ainult füüsilisest isikust eraomanikele, kelle talukompleksi kuuluv elamu on ehitatud enne 1940. aastat ja kes soovivad teha korda Eestile ainuomaseid ja arhitektuuriliselt olulisi taluhooneid.

Hindamiskomisjoni esimees, muinsuskaitseameti nõustamisosakonna asejuhataja Peeter Nork rääkis, et sel aastal avaneb taluarhitektuuri taotlusvoor viiendat korda ja selle ajaga on renoveeritud üle 70 taluhoone katus.

Nork tõi esile, et meie taluarhitektuur on eriline ning vajab tähelepanu ja hoidmist. Kõige jätkusuutlikum viis ajaloolist hoonet hoida on seda kasutada ja hooldada või restaureerida traditsioonilisel moel, et säiliks nii ehitiste omapärane ilme kui püsiksid elusana töövõtted.

Toetust saab küsida selliste katuste tarvis, mille taastamisel kasutatakse algupäraseid ehk piirkonnale, hoonetüübile ja ehitusperioodile iseloomulikke materjale ja töövõtteid. Näiteks: kui hoonel oli algselt rookatus, toetatakse rookatuse taastamist. Vana eterniidi asendamist uue eterniidiga või muude uute ehitusmaterjalide kasutamist ei toetata.

Selle aasta toetuse eelarve on 200 000 eurot ning vähim toetussumma on 5000 ja maksimaalne 10 000 eurot. Omafinantseering peab moodustama vähemalt pool tööde maksumusest.

Taotluse saab esitada 10. märtsini kultuuriministeeriumi toetuste menetlemise infosüsteemis.

Mullu said Pärnumaalt 10 000 eurot toetust näiteks Valgama, Sepa ja Kera talu, mille omanikud kasutasid raha rookatuse ehituseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles