MINISTRI VISIIT Riina Sikkut: Meretuuleparke rajades peame naabreid edestama (5)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Riina Sikkuti sõnutsi seatakse järgmise valitsuse majandus- ja taristuministrile kohustus korraldada meretuuleparkide suhtes vähempakkumine.
Riina Sikkuti sõnutsi seatakse järgmise valitsuse majandus- ja taristuministrile kohustus korraldada meretuuleparkide suhtes vähempakkumine. Foto: Mailiis Ollino

Lõppeval kuul leidsid mitmed valitsuse liikmed tee Pärnumaale. Külastusi oli sedavõrd rohkelt, et saime kokku sarja usutlusi. Avaldame intervjuud nende ministritega, kes ringkonnas number 12 ehk Pärnumaal ei kandideeri. 

Kõigi meretuuleparkide arendajad sooviksid valitsuselt oma plaanidele tuge ja seda vähempakkumise korraldamise kaudu. Nii saaksid arendajad paika panna neilt ostetava elektri miinimumhinna, millest madalama börsihinna puhul maksaks riik neile toetust. Pärnumaad väisanud majandus- ja taristuminister Riina Sikkut rääkis, mis ta sellest mõttest arvab. 

Mis on majandusministeeriumi seisukoht tuuleparkide arendajate nõudmise asjus?

Meil on olnud terve rida taastuvenergia tootmise vähempakkumisi, kevadel läheb välja viies voor. Need on needsamad hinnapõranda lahendused taastuvenergia tootjatele, kuid seni on need olnud peamiselt päikeseenergia tootjatele. Kuid viienda vähempakkumise tingimused välistavad päikeseparkide toetamise ning selle eesmärk on toetada pigem tuuleparke.

Kuid seda võimalust ei ole seni pakutud meretuuleparkidele, vaid maismaa omadele.

Jaa, kuid nüüd on mõni meretuulepark jõudnud küpsemasse faasi, uued merealad lähevad oksjonile, meretuuleparkide arendajad on üles näidanud selget huvi, vajadus on olemas ja riik on seadnud eesmärgi võtta meretuulepargid kasutusele.

Nüüd paneme koos elektrituruseaduse menetlemisega majandus- ja taristuministrile kohustuse hiljemalt tänavu oktoobriks teha valitsusele ettepanek korraldada meretuuleparkide  vähempakkumised mahus, mis taastuvenergia eesmärgi täitmisest puudu jääb.

Seda mahtu ma ei oska veel öelda, kuna turule jõuab uusi maismaatuuleparke, kuid valitsuses on poliitiline tahe kindlustada, et meretuulepargid saaksid püsti hiljemalt 2030. aastaks.

See siis tähendab, et riik tuleb tuuleparkide arendajate soovidele vastu?

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles