Amet: Vareste ja kajakatega tuleb võitlust alustada varakult

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Varesed ja kajakad hakkavad endale sobivaid pesitsuspaiku valima juba veebruari lõpus.
Varesed ja kajakad hakkavad endale sobivaid pesitsuspaiku valima juba veebruari lõpus. Foto: Mailiis Ollino

Keskkonnaamet soovitab majaomanikel asuda juba praegu, enne pesitsushooaja algust elamut kajakate vastu kindlustama.

Keskkonnaameti loodushoiutööde büroo juhataja Eike Tammekänd soovitab majaomanikel üle vaadata ja vajadusel takistada lindude ligipääs katusele, pööningule, rõdule, räästa alla samuti võiks kriitilise pilguga üle vaadata kogu pooleli ehitise või näiteks laoplatsi.

Varesed ja kajakad hakkavad endale sobivat pesitsuspaika valima juba veebruari lõpus ja ennetusega hiljaks jäädes ei tohi neid pesitsusajal häirida. “Seetõttu tasubki hoone üle vaadata võimalikult vara ja vajadusel takistada lindude ligipääs sellele. Pesitsusperioodil lindude häirimine on ebaeetiline ja seadusega keelatud, sest see on neile kõige olulisem ja tundlikum aeg,” selgitas Tammekänd.

Hiliskevadiste ja varasuviste probleemide ennetamiseks on praegu täpselt õige aeg ja linnud jõuavad valida sobivama pesituskoha.

Eike Tammekänd, keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialist

Hooned pakuvad linnalindudele väga palju kohti, kuhu pesa teha. Tuvid pesitsevad karniisidel, kajakad katustel, hakid koguni ventilatsioonisüsteemis ja varblane või kärbsenäpp võib ehitada pesa lausa maja voodri vahele.

Kuigi inimestel ei pruugi pesitsevate lindude vastu midagi olla, saab keskkonnaamet igal aastal teateid kajakate kohta, kes oma poegade kaitseks ründavad inimesi. “Hiliskevadiste ja varasuviste probleemide ennetamiseks on praegu täpselt õige aeg ja linnud jõuavad valida sobivama pesituskoha,” rääkis Tammekänd.

Linde, näiteks vareseid, hakke ja kajakaid, meelitab inimese lähedale pesitsema hõlpsalt kättesaadav toitki. Tammekänd manitseb, et kindlasti ei tasu linde toita, prügikastid tuleb hoida suletuna ja komposti koguda suletud nõusse.

Praktilisi nõuandeid

  • Katke võrguga või parandage võimalikud avaused ja augud räästaalustes ja mujal. 
  • Hoidke oma katus risust ja muust võimalikust pesamaterjalist puhas, kontrollige katust sageli. Lamekatusel ja rõdul ärge hoidke tarbetuid esemeid. 
  • Vajadusel kasutage sobivaid peletusvahendeid, näiteks röövlinnu kujutisi, ridva otsas hõljuvaid tuulelohesid, silma meenutavaid palle või muud sellist. Varieerige neid, sest linnud harjuvad ruttu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles