62aastase traditsiooniga matk toimub taas

Pärnu Postimees
Copy
12kilomeetrisel Sakala matkateel on üks puhkepeatusi RMK Saeveski metsaonni juures. Arhiivifoto
12kilomeetrisel Sakala matkateel on üks puhkepeatusi RMK Saeveski metsaonni juures. Arhiivifoto Foto: Silvia Paluoja

Pühapäeva hommikul võtavad matkajad taas Viljandimaalt Vanaõue puhkekeskuse juurest ette Pärnumaale Kurgjale Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi viiva tosina kilomeetri pikkuse Sakala tee.

Juba 1961. aastast korraldatud Sakala tee matk on pühendatud Eesti rahvusliku ärkamisaja suurkuju Carl Robert Jakobsoni surma-aastapäevale. Jakobson suri 19. märtsil 1882. aastal ja nii ongi juba üle poole sajandi märtsi teises pooles matkasõbrad kas jalgsi, suuskadel või ratastel läbinud Sakala tee 12,2 kilomeetri pikkuse matkaraja.

Viljandimaalt Vanaõue puhkekeskuse juurest algavat ja Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi juures lõppevat rada kasutas Jakobson oma kodutalust Kurgjalt jalgsi Vanaõuele jõudmiseks, et sealt postitõllaga edasi Viljandisse Sakala toimetusse sõita. Sestap ongi rada saanud nime Sakala tee matkarada.

Matka korraldavad talumuuseum ja riigimetsa majandamise keskuse külastuskorraldusosakonna Lõuna-Eesti piirkond. Kuna rajal on pikkust omajagu, on ette nähtud kaks puhkepeatust: Maltssaare puhkekohas pakutakse teed ja küpsiseid ning Saeveskis ootavad teelisi lõke, tee ja suupisted. Tutvust tehakse selle aasta puu männiga ja metsatöödega seotud vanade tööriistadega.

Talumuuseumi perenaise Inge Sipelga sõnutsi sobib pika traditsiooniga Sakala matk iseaalselt tänavusse liikumisaastasse ja sellele on end kirja pannud juba hulk huvilisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles