Kuidas eristada vabalt peetava kana muna puurikana omast?

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Põhara küla kanalas siblib tuhatkond vabapidamisel munaandjat.
Põhara küla kanalas siblib tuhatkond vabapidamisel munaandjat. Foto: Mailiis Ollino

Euroopa Liidus müüdavad kanamunad ja nende pakendid peavad olema nõuetekohaselt märgistatud, et tarbija saaks panna korvi sellisest linnukasvatusettevõttest pärinevad munad, mis vastavad tema eelistusele. 

Lihavõttepühade eel tõuseb poodides hüppeliselt munade müük. Mune toodetakse nelja eri tüüpi linnukasvatusettevõtetes ja neid eristatakse munadele prinditava tootekoodi alusel, mis peab olema märgitud karbilegi.

Munale trükitud esimene number näitab linnukasvatusettevõtte tüüpi, sellele järgnev tähekombinatsioon tootjariigi tunnust (nt EE tähistab Eestit, LV Lätit, LT Leedut) ja seejärel tuleb firma tunnustamise number.

Tootmisviisist annab aimu koodi esimene number

0 märgib mahepõllumajanduslikust tootmisest pärit muna. Mahepõllundusettevõttes kasvatatavatele kanadele antakse süüa vaid mahedalt toodetud sööta ja -lisandeid, tänu millele saab neid mune nimetada mahedateks. Kanadele on tagatud küllalt ruumi, liikumisvabadust ja võimalus liigiomaselt tegutseda.

1 tähendab vabalt peetava kana muna. Vabalt peetavatele lindudele on tagatud pidev ligipääs küllaldase suurusega jooksualale, kus nad saavad peale ringiliikumise rahuldada siblimissoovi.

2 tähistab õrrekana muna. Õrrekanadel on võimalik lindlas vabalt liikuda, nad saavad allapanuga alal siblida, õrre peal istuda ja neil on munemiseks juurdepääs pesale.

3 viitab puurikana munale. EL on kehtestantud kanade puuride ja nendes koos peetavate kanade suhtes kindlad tingimused, lähtudes lindude heaolust. Erinevalt eelloetletud linnupidamisviisidest ei saa puurikanad vabalt liikuda, siblida ega õrrel istuda.

Väljaspool ELi ehk kolmandate riikide kanalates võivad, aga ei pruugi lindude heaolustandardid olla vastavuses meil kehtivatega.

Kui müüakse mune, mis toodud riikidest, kus loomade heaolunõuded ei ole veel võrdväärsed meil kehtivatega, kohalduvad erinõuded. Munapakendite välispinnal peavad muust tekstist selgesti eristatavas loetavas kirjas olema märgitud päritoluriik ja märkus “tootmisviis ei vasta EÜ normidele”. Niisuguse erimärgistusega karpides ei tohi munadel olla märgistust algusnumbritega 0, 1 või  2, mis tähistab kõrgendatud heaolustandardiga tootmisviise ja eksitaks tarbijat. Kolmandatest riikidest pärinevate munade märgistus tohib alata vaid 3ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles