Õnneasjatundja Anna-Liisa Delgado: Me ei suuda olla äärmustes õnnelikud

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu haigla sotsiaalravi teenistuse juhataja Anna-Liisa Delgado sõnul on  kiituse tõrjumine sageli märk, et kiitust on rohkem vaja.
Pärnu haigla sotsiaalravi teenistuse juhataja Anna-Liisa Delgado sõnul on  kiituse tõrjumine sageli märk, et kiitust on rohkem vaja. Foto: Urmas Luik

Anna-Liisa Delgadol on imeline töö: ta aitab inimestel õnnelikumaks saada.

Õnnetunde tekkemehhanism on keemiline ja loogiline, see ei ole juhuslik, liisutõmbamine ega loterii, vaid väga paljus enda teha.

Ometi pole tegu puhtalt matemaatiliste asjaoludega. Ei ole nii, et kui täna juhtus viis head ja kuus halba asja, oleme kohe õnnetud. Me võime vastastikusi tundeid kogeda samal ajal, mõndagi on meie elus pahasti ja osa hästi. Aju suudab neid eristada. Millegipärast on levinud arvamus, et õnnetu ei tohi olla.

Vahel tekib lausa häbi: kuidas sa näitad välja, et oled õnnetu ja jagad tunnet seda teistega!

Vahel tekib häbi sellest, kui tunned ennast õnnelikuna olukorras, kus sult eeldatakse või sa ise arvad, et peaksid hästi kurb olema. Aga vaatad siis telefonist naljakat videot, mis ajab naerma. Ukrainast sõjauudiseid kuulates tekib ängistus, ent su lapsed on samal ajal millegi üle elevil ja rõõmsad. Ütled neile: “Mis te uhkustate sellega, kusagil on lapsed hädas.” Või: “Ära kiitle, su vennal oli halb päev!” Kõigi tuju kukubki kolinal alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles