Jüriöö märgutuli jõuab Pärnumaale tsikliga

Pärnu Postimees
Copy
Pärnus Munamäe tipus süütavad jüriöö märgutule Kaitseliidu Pärnu malevkonna mehed.
Pärnus Munamäe tipus süütavad jüriöö märgutule Kaitseliidu Pärnu malevkonna mehed. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Laupäeval möödub 680 aastat jüriöö ülestõusu algusest ja traditsiooniliselt tähistatakse seda ajaloolist sündmust märgutulede süütamisega kõikjal Eestis.

Jüriöö märgutuled lähevad teele Paidest ja ajakeskuse Wittenstein eestvedamisel viivad need üle Eesti laiali motoklubid eesotsas Alempois MCga.

Kell 17 Paide vallimäelt teele minev tuli jõuab Pärnumaal kell 19 Kurgja talumuuseumisse, kust Kaitseliidu Pärnu malevkonna esindajad selle kella 21ks suvepealinna toimetavad ja Munamäe pargis märgutule süütavad.

Wittensteini keskus kutsub väärtustama vabadust üle-eestilise suursündmusega ja märgutulede süütamisel osalema kõiki huvilisi.

Aktsioonil osalejad peaksid märkima oma tulekoha kaardile ja süütama kell 21 oma lõkke, tõrviku või muu märgutule, järgides tuleohutuse nõudeid. Fotosid või videoid märgutulest saab postitada Facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2023 või ajakeskuse temaatilisele meiliaadressile.

Pärnumaal on jüriöö märgutule süütamisest antud teada veel Lääneranna vallast Rannakülast ja Lihula külje alt Valuste külast Aru-Kõrtsist ning Audru osavallast Ahaste külast.

“Juba muinasajal tehti jürituld kurja peletamiseks äsja väljalastud karja juurest, 1343. aasta jüriööl sai sellest aga märgutuli suure ülestõusu alguseks. Juba tol ajal oli inimestel soov olla oma maa peremehed. Täna oleme vabad ja väärtustame oma vabadust. Hoiame maarahva traditsioone, mis on aidanud eesti rahval rasked ajad üle elada,” seisab Wittensteini ajakeskuse üleskutses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles