Muuseumid avavad ööks uksed

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Pärnumaal osaleb aktsioonis 15 muuseumi, nende seas ka Carl Robert Jakobsoni talumuuseum.
Pärnumaal osaleb aktsioonis 15 muuseumi, nende seas ka Carl Robert Jakobsoni talumuuseum. Foto: Mailiis Ollino

Sel laupäeval on jälle muuseumiöö ehk muuseumid hoiavad uksed tavapärasest kauem lahti. Pärnumaal osaleb aktsioonis 15 muuseumi või muud paika, ühiseks teemaks “Öös on liikumist”.

Muuseumiööl osalevad muuseumid, mäluasutused ja külastuspaigad on avatud ajavahemikus 18–23. Sel ajal on programmis osalevatesse kohtadesse sissepääs prii või 1 euro.

Audru muuseum on avatud 18–22. Muuseumiööl oodatakse külastajaid peale muuseumi uudistama ka mõisakompleksi. Osa saab võtta maastikumängust, kuulata põnevaid raamatukatkendeid ja tutvuda majamuuseumi püsiekspositsiooniga. Õuemuuseumis näeb mitmesuguseid tööriistu, kalandusajalugu ja mototehnikat. Kohapeal on avatud ka kohvik.

Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis on avatud näitusemaja ning loomad ootavad uudistajaid lauta kella 21ni. Soovijatele hobusõit. Avatud on rehetoa kohvik.

Eesti muuseumraudtee Lavassaares on avatud 18–23. Sissepääs on kõigile tasuta. Sõidavad muuseumrong ja dresiinid, viimasega sõit lastele tasuta. Avatud on nii sise- kui väliekspositsioonid.

Häädemeeste muuseum on avatud 18–22. Kohapeal saab kaasa elada kolme venna teekonnale üle tormise mere. Avatud on kohvik.

Kihnu muuseumis avatakse kell 19 pidulikult Birgit Püve mootorrattateemaline fotonäitus. Uiõ-Matu Mare ehk Mare Mätas esitleb oma samateemalist suurt uurimustööd. Muusikaliselt kostitavad Kihnu pillitüdrukud akordionil, viiulil ja kitarril.

Giidiga muuseumituurid püsiekspositsioonis algavad täistundidel kell 21 ja 22.

Koidula muuseumi aed ootab peresid uudistama juba kell 17. Toimub perepäev, mille raames eri meeltega vaadeldakse ja uuritakse taimi, linde ja aia pisimutukaid ning mängitakse vana aja mänge. Aiaprogramm kestab kella 20ni.

Lihula muuseum korraldab 18–19.30 ekskursiooni uues baltisaksa ekspositsioonis. 19.30–20.30 toimub Mati Mandeli juhatusel romantiline kulgemine läbi Lihula mõisamäe ja Lihula linnuse varemete.

Mihkli Miikaeli kirik on avatud 17–23. Igal täistunnil toimub 15minutiline orelikontsert ja seejärel ekskursioon kirikus. Igal pooltunnil saab ronida kiriku kellatorni.

Pärnu muuseumis saab 10–23 tutvuda püsinäitusega “11 000 aastat ajalugu – elamusi vanast ajast”, mis viib põnevale ajarännakule.

Punases tornis tutvustatakse ajavahemikus 18–23 kunagise vangitorni põnevat arhitektuuri ja keskaegset Uus-Pärnu linna. Torni pööningukorrusel asuvas uudses ringpanoraamkinos saab vaadata kümneminutilist paikkonna ajalugu tutvustavat animafilmi.

Seljametsa muuseum on avatud 13–22. Esineb Pärnu ukuleleansambel Ukerdajad, toimub giidituur muuseumis, saab meisterdada munakarpidest muuseumiroti ja võtta osa viktoriinist.

Tori hobusekasvanduse muuseum on avatud 18–23. Soovijad saavad hobuvankrisõitu, avatud on näitus “Tori pööning”.

Tori muuseumi aidahoones saab kell 18 osa ringtreeningust. Õliaidas on avatud näitus.

Uue-Jaani talu- ja lammutusmuuseumis on avatud kodukohvik. Peremees Taavi ja perenaine Maarja teevad tutvustustuure.

Uue kunsti muuseum on avatud 11–23. Kunstnik loob 18–20 vaatajate silme all uue teose. Kell 19 ja 21 toimub kuraatorituur Jaan Elkeniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles