GALERII ⟩ Eesti üht populaarsemat matkarada uuendati täielikult ja see on nüüd taas külastajatele avatud

Copy

Õigupoolest käisid inimesed Häädemeeste vallas Rannametsas Via Baltica äärest alguse saaval Tolkuse raba õpperajal jalutamas juba siis, kui ehitajad seal toimetasid ja keelumärgid objektile minekut keelasid. Mõni pööras ehitajate palve peale ümber, aga mõni ei teinud väljagi. Nüüd on rada aga kõigile avatud, vaid vaatetorni veel ei pääse: sinna ronimise võimalust tuleb oodata eeldatavasti jaanipäevani.

Lõunatunnil, kui rabaraja alguses tee ääres on mööda sõitvate veomasinate müra nii vali, et kohati ei kuule, mida kõrvalseisja ütleb, kostab sinna siiski selgelt käo kukkumine. RMK külastusala juht Riho Männik teatab seepeale, et ühel öösel tegi kägu maailmarekordi, kui kukkus 40 minutit jutti, umbes 50 korda minutis. Männik on linde vaadelnud ajast, mil ta oli kümneaastane, seega pea pool sajandit, viimased 20 aastat kuulub ta kotkaklubissegi.

Nüüd täielikult uuendatud matkarada pakub võimalust kuulda ja kaeda linde, aga ka rabaloodust, supelda laukas ja imetleda vaadet Baltimaade kõrgeimalt luiteharjalt.

Rannametsa–Tolkuse õpperada ja vaatetorn avati esimest korda 1998. aastal ja rekonstrueeriti kümmekond aastat hiljem. Veel pisut üle kümne aasta hiljem olid selle trepid ja laudteed nii läbi, et kohati lausa ohtlikud, infotahvlid loetamatuks pleekinud või katki. Läinud aasta juunis võeti ette raja ja vaatlustorni täielik uuendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles