Jää läheb jõgedelt Pärnus aprilli algul

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Teisipäevaöine meretuul kergitas Pärnu lahes vett, surus seda jõesuudmesse, nii et vesi tungis sadama juures jääle, luues petliku mulje avaveest, samal ajal kui Kesklinna silla all ja sealt ülesvoolu laius jää ja valge lumeväli. Eile jalutas sellel nii mõnigi hulljulge, keda kevadiselt ebastabiilsel jääl oli kõhedavõitu vaadata.

Sadama juures paistis sinetavat avavesi. Tegelikult oli seal jääsupp, mida tuul, veevool ja sadamat külastanud kaubaalus liigutasid. Kuus läbib Pärnu kaubasadama keskmiselt 40 laeva. Eile viis üks siit turvast.

Pärnu sadama juhid Mati Einmann ja Juhan Pihelbu ning sadamakapten Riho Prints iseloomustasid tänavukevadist merejääd Pärnu lahes kiiresti lagunevana ega ennustanud sellele enam pikka iga. “Suurem osa Liivi lahest ongi juba jäävaba,” teatas Prints, kes oma ameti tõttu satelliidifotode põhjal tehtud jääkaarte iga päev uurib.

Kui veel esmaspäeval oli Kihnu saar väga tiheda ja tiheda jää piiril, siis eilehommikune pilt näitas, et Kihnu tagant oli suur tükk püsijääd kadunud ja meri jäävaba.

Einmann ennustas, et juba selle nädala lõpuks on Pärnu jõel Kesklinna sillast muulide taguseni jääsupp sulanud. Pihelbu, kes Pärnu jääminekuid näinud aastakümneid, sõnas, et rusikareegli järgi läheb jõelt jää kümme päeva enne kui Pärnu lahest ja tänavu läheb jää lahest aprilli esimesel dekaadil.

Rusikareeglit uskuma jäädes saab Pärnu jõgi jäävabaks 1. aprilliks.

“Tänavune talv on erandik ja võib üllatusi tuua,” lisas Prints.

Pihelbu möönis, et mõndagi oleneb sellest, kui kõrge on vesi Soomaal, kus jõed hakkasid kallaste vahel tõusma pühapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles