Põud näppas teiste hulgas Jussi talu marjasaagi

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Metsavere külas Jussi talu sõstraistanduses otsib kolmeaastane Cerman ema Jenny Kulbokiga marja, mida suhu pista.
Metsavere külas Jussi talu sõstraistanduses otsib kolmeaastane Cerman ema Jenny Kulbokiga marja, mida suhu pista. Foto: Mailiis Ollino

Hädaolukorra väljakuulutamise pöördumisele, mis saadeti regionaalministrile, pani käe alla kaheksa põllumajanduse esindajat, nende hulgas aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin, sest ikaldus tabas ka marjaistandusi ja köögiviljapõlde.

Marjakasvataja toormetootjana on ahela esimene lüli, kelle saagist oleneb töötlejate varustamine ja toodangu jõudmine tarbijani taskukohase hinnaga. Strastini ütlust mööda jaguneb aianduses tootjate ja tarbijate vahekord nii, et 20 protsenti tootjatest annavad 80 protsenti toodangust. Tänavu on vilja- ja marjaaiad tühjad, sest hiliskevadise paari kahjuöö järel näppas saaki juba põud.

“Perspektiiv on nukker, olen rääkinud nendega, kelle käest ma tavaliselt sõstraid ostan, ja kõik ütlevad, et kobarad on hõredad ja saak väga väike,” rääkis Terje Mitev, kes juhib Kõnnu külas riigi parimaks alternatiivtaluks nimetatud osaühingut Mahlametsa.

Mitevi arvates kisub konkurents toormenappuses töötlejate vahel suureks ehk kes ees, see mees. Võidavad need, kellel on võimalik marjad kõrgendatud hinnaga kohe välja osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles