Graafik Vaata, milliste ametite esindajaid on üle ja milliseid puudu

Copy
Kodukandis on puudu näiteks kokkadest.
Kodukandis on puudu näiteks kokkadest. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Vastse tööjõuvajaduse baromeetri järgi on meie maakonnas praegu suurim puudus audioloogidest, logopeedidest, eripedagoodidest ja kokkadest.

Samuti napib inimesi IT-sektoris. Tööandjatel on raske leida veel näiteks veoautojuhte, arste ja õpetajaid.

Ülearu on aga andmesisestajaid, sekretäre, asjaajajaid, juhiabisid, aga ka ehitajaid ja kinnisvaramaaklereid.

Mõnevõrra raskem on tööd leida valdkondades, kus on toimunud automatiseerimist. IT arenedes on paljud kontoritööd sellised, kus inimest aina vähem vajatakse. Nii ei ole tööandjatel näiteks eriti raskusi andmesisestajate ja kontoriabide leidmisega. Samuti on konkurents tihedam ametites, kus on toimunud muutused väljaõppe ja koolituste vallas ning kus akadeemiline haridus ei ole enam nii oluline, kui veel aastate eest. See kehtib näiteks sisekujundajate, dekoraatorite ning ajakirjanike ja toimetajate kohta portaalides.

Tööjõuvajaduse baromeetri teises otsas – ametite loetelus, kuhu tööandjatel on raske inimesi leida – on ametid, mis nõuavad pikemat haridusteed. Näiteks on raske leida eriarste, õpetajaid, hooldajaid, meditsiiniõdesid. Kui paljudes ametites on innovatsioon lahenduseks, on nende erialade puhul kiireid lahendusi ja abi innovatsioonist raske leida.

Mis on tööjõuvajaduse baromeeter?

See on töötukassa korrapäraselt koostatav tööturu uuring, kus selgitatakse välja, millistes ametites on töötajate üle- ja puudujääk ning millistel aladel valitseb turul tasakaal.

Prognoosi koostavad töötukassa maakondlike osakondade tööandjate konsultandid, kuid nad kaasavad eksperte väljastki: maakondlikest arenduskeskustest, kutse- ja kõrgkoolidest, tööandjate seast, töövahendusportaalidest.

Andmed: töötukassa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles