Kaks presidendi kauni kodu tunnusauhinda rändavad ühte külla

Pärnu Postimees
Copy
President Alar Karis tunnustas kaunite kodude omanikke tänavu Rakveres.
President Alar Karis tunnustas kaunite kodude omanikke tänavu Rakveres. Foto: Raigo Pajula

President Alar Karis jagas Rakvere ametikoolis kodukaunistamise auhindade üleandmisel tunnustust viiele Pärnumaa kodule ja ühele äriobjektile. Siia kanti tuli ka kauneima tööstusmaastiku auhind.

Põhja-Pärnumaa vallas pälvis tunnustuse perekond Kase Matsu-Jüri kodu Anelema külas. Häädemeeste vallas teenis presidendi auhinna perekond Jõfferti kodu Reiu külas. Samast külast valiti tunnustuse osaliseks ka Lottemaa teemapargi linnak.

Pärnakatest pälvis tunnustuse Ene Pulga ja Kaido Kaljuvee kodu Paikusel, Karene ja Kalmer Lainela kodu Audrus ning perekond Kirsmani kodu suvepealinnas.

Tänavuse kauneima tööstusmaastiku vääriliseks nimetas president Pärnus Audru osavallas asuva Tamme talu ürdiaia.

Pärnumaal pälvis teiste seas tunnustuse Ene Pulga ja Kaido Kaljuvee kodu Paikusel.
Pärnumaal pälvis teiste seas tunnustuse Ene Pulga ja Kaido Kaljuvee kodu Paikusel. Foto: Raigo Pajula

President Karis ütles Eesti kaunimate kodude tunnustusi üle andes, et kodu ei lõpe välisukse või kodumaja väravaga. “Korras kodudest vaatab vastu Eesti naeratav pool. Olgu tegemist uue ümbrise saanud eramaja, renoveeritud kortermaja, uuendatud ridaelamu, lastepargi, linnaväljaku, külakeskuse, kooli, lasteaia, muuseumimaja või miks mitte ürdiaiaga urbaniseerunud keskkonna sopistuses,” kõneles riigipea. Ta lisas, et see kõik on kokku ühine rõõm kaunimast Eestist.

Riigipea sõnutsi tähendab kodukaunistus nii tema kui ka paljude tunnustuse pälvinute jaoks kultuuri, kannatlikkust ja vastutustunnet.

President Alar Karis ütles Eesti kaunimate kodude tunnustusüritusel peetud kõnes, et korras kodudest vaatab vastu Eesti naeratav pool.
President Alar Karis ütles Eesti kaunimate kodude tunnustusüritusel peetud kõnes, et korras kodudest vaatab vastu Eesti naeratav pool. Foto: Raigo Pajula

“Neist asjust pidavad inimesed ei saa suhtuda ükskõikselt neid ümbritsevasse. Oma kodusse, koduvalda või kodulinna, Eestisse, ega oska või lihtsalt ei saa õlakehitusega kõrvalt vaadata ja ükskõikselt edasi sammuda,” lausus ta.

“Tean, kuidas puudutab ja tekitab mõistmatust avalikus ruumis vedelev prügi ja rämps. Nii see, mida kohtame ümbritsevas mõtte- ja sõnaruumis, aga ka see, mida nähtava prügina näeme enda jalge ees,” ütles president.

“Mina ei taha koduses Eestis kuulda ja lugeda matslikku sõnakasutust ja verbaalset ärapanemist, samamoodi riivab silma ja teeb pahaseks roostetav külmik või autorehvide kuhi metsas, kuhu ma mõtisklema või seenele lähen,” ütles riigipea, nimetades seda hoolimatuseks oma kodu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles