Maavanem annab vapimärgi neljale pärnumaalasele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa vapimärk.
Pärnumaa vapimärk. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu maavanem Toomas Kivimägi otsustas anda Pärnumaa kõrgeima autasu Pärnumaa vapimärgi Endla teatri direktorile Ain Roostile, Are põhikooli õpetajale Elve Tamverele, Pärnu haigla ravijuhile Veiko Vahulale ja Pärnu muuseumi direktorile Aldur Vungile.


Pärnumaa vapimärk antakse inimesele, kes oma silmapaistva töö ja tegevusega on oluliselt kaasa aidanud Pärnumaa arengule, sealhulgas väljapaistvate saavutuste eest spordis ja kultuuris.

Alates 1993. aastast on Pärnumaa vapimärk antud 74 inimesele.

51aastane Ain Roost lõpetas 1980. aastal Tallinna pedagoogilise instituudi näitejuhtimise ja režii erialal.

Aastatel 1989-1995 töötas Roost Pärnu maavalitsuses abimaavanema ja osakonnajuhatajana.

Pärnu teatrit Endla on Ain Roost juhtinud juba üle 13 aasta. Selle aja sisse jääb teatrihoone väga mahukas renoveerimine. Samuti on teatri kunstiline tase saanud  tunnustusi teatrikriitikutelt ja kultuuriorganisatsioonidelt.

Endla on pakkunud suurejoonelisi vabaõhuetendusi, etendanud nii klassikat kui meelelahutust.

Kõik see kokku on teinud Endla teatrist Pärnumaa inimeste ja meie külaliste ühe meelispaiga. Loominguline teatrikollektiiv on väga tundlik ja nõuab seepärast tarka ja tasakaalukat lähenemist. Kõige sellega on Roost saanud hästi hakkama ja on teeninud igati ära Pärnumaa kõrgeima tunnustuse.

Elve Tamvere (67) on töötanud õpetajana alates 1960. aastast. Are põhikoolis töötab ta ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajana alates 1963. aastast.

Aastatel 1979-2006 täitis Tamvere Are põhikooli direktori ülesandeid. Peale tulemusliku töö koolijuhi ja aineõpetajana on Tamvere riigis tunnustatud kodu-uurija ja õpilaste ajalooalaste uurimistööde juhendaja.

Tamvere näol on tegemist ühiskondlikult aktiivse tegusa inimesega, kes on järjepidevalt jäädvustanud ja edendanud kodupaiga ning maakonna haridus- ja kultuurielu.

Tamvere on teinud koolikroonikate koostamise juhendi ja tema eestvedamisel on Pärnumaal järjepidevalt toimunud õpilaste kodu-uurimiskonverentsid.

Tamvere on oma aatelisuse ja pühendumisega aidanud oluliselt kaasa Pärnumaa arengule.
 
Veiko Vahula (44) õppis aastatel 1982-1988 Tartu ülikooli arstiteaduskonnas ja omandas kardioloogi eriala.

1989. aastast  töötab Vahula südamearstina Pärnu haiglas.  Aastast 1992 täidab ta haigla ravijuhi töökohustusi. Olles ravijuht ühes neljast Eesti keskhaiglast, tuleb Vahulal peale ravitöö koordineerimise tegelda haiglas personali- ja majandusküsimuste lahendamisega.

Vahula koordineerimisel osaleb igal aastal haigla ravitöös ligi 20 tulevast arsti-residenti. Aastatel 1994-2005 oli Veiko Vahula Pärnu haigla uue haiglahoone ehitamise ja töölerakendamise projekti üks olulisemaid eestvedajaid.

Viimastel aastatel on Vahula aktiivselt tegelnud uute ravimeetodite rakendamisega Pärnu haiglas, mille peamine eesmärk on inimestele kvaliteetse moodsa arstiabi kättesaadavamaks muutmine. Hinnatud spetsialistina kuulub Vahula Eesti kardioloogide seltsi juhatusse ja on sotsiaalministeeriumi sisehaiguste eriala nõunik.

Aldur Vunk (49) on töötanud ajalooõpetaja, Pärnu linnaarheoloogi ja alates 1998. aasta septembrist Pärnu muuseumi direktorina.

Ta on mitme raamatu autor, kaasautor ja koostaja, sealhulgas "Merelinn Pärnu 2” (1998), "Päikesereis! Alvar Aalto ja Pärnu supelasutuse arhitektuuri konkursid" (2004), "Jeesus läks maal kõndimaie" (2005).

Eraldi väärivad märkimist 2008. aastal (koostöös Ago Pajuriga) ilmunud "Rahvusriigi sünd Pärnumaal (1917-1919)" ning töö toimetuskolleegiumi esimehena koguteose "Pärnumaa" (I osa ilmus 2008) väljaandmisel.

Vunk tegeleb aktiivselt ettevalmistustega Pärnu muuseumi siirdumiseks Aida tänava soolaaita.

Vunk on teinud tähelepanuväärset tööd Pärnumaa ajaloo teadvustamisel, kirjutanud nii artikleid kui pidanud loenguid. Ta on muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste ekspertnõukogu liige.
 
Pärnumaa vapimärgid annab maavanem Toomas Kivimägi vapimärgi kavaleridele üle 23. veebruaril Ammende villas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles