Video Hiljuti tööd alustanud tuugenipargist leiti surnud kotkas (17)

Copy
Väike-konnakotkas on Eestis pesitsevatest kotkaliikidest kõige arvukam.
Väike-konnakotkas on Eestis pesitsevatest kotkaliikidest kõige arvukam. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaale rajatavatest tuuleparkidest jõuab elektrivõrku järjest enam rohelist energiat, aga selle eest peavad aina rohkem lõivu maksma tiivulised. Oma elu hinnaga.

Eelmise nädala alguses sai kotkaklubi kurva teate Saarde vallast Tõlla külast, kus vaid mõni nädal töös olnud tuulepargi ühe tuugeni alt leiti õnnetult otsa saanud väike-konnakotkas.

Kotkaklubi Pärnumaa koordinaatori Raivo Endreksoni sõnade kohaselt on Tõllas elu kaotanud suur lind tänavu juba kolmas kotkas, kes Pärnumaal tänavu tuulegeneraatori tõttu hukkunud. Sellest aastast on teada kaks juhtumit ka Lääneranna vallast Virtsu kandist, kus tuugenite alt leiti kahe merikotka surnukehad.

Kotka hukkumiseks pole tal sugugi vaja tuugenilabaga kokku põrgata, piisab labast tulevast õhulöögist, mis võib kotka tiiva murda. Selliseid juhtumeid on Eestis teada viis.

Kotkaklubi Põlvamaa koordinaatori Urmas Sellise jutu järgi pole tuugenid eluohtlikud ainult suurtele lindudele nagu kotkad või kured, kõige rohkem saab nende ligidal hukka väiksemaid värvulisi.

Kui palju neid hukub, on Sellise sõnutsi väga keeruline öelda, sest seireandmetesse iga juhtum ei jõua. “Kõiki hukka saanud linde üles leida, eriti kui tuuliku ümber on võsa või kõrgem rohi, on raske,” möönis ta. “Iga tuulepargi juures keegi seda iga päev ei jälgi. Kui käia mingi ajavahemiku järel seiret tegemas, on metsloomad osa hukka saanud linde ära viinud.”

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles