Galerii Saugas õpetati loodust säästvaid niitmisvõtteid

Pärnu Postimees
Copy

Laupäeva hommikul kogunes Sauga lilleniidule niitmiskoolitusele pea 30 huvilist, kes said teadmisi ajaloolisest vikatiga niitmise tarkusest.


Vikatiga niitmise eksperdi Tõnis Kortsu valvsa pilgu all ja õpetussõnade saatel proovisid kohalolnud vikatiga niita ja vikati hooldamistki.

Ajalooline vikatiga niitmise tarkus on Kortsu sõnutsi säilinud, kuid hääbub tasapisi. Näiteks on raske leida meistrimehi, kes teeksid vikatitele varsi, või seppi, kes varre külge vikatiterasid kinnitavad.

Korts näitas ja andis proovida mitut vikatit, millest erilisim oli pea 100 aastat vana käsitööna Muhumaal valminud. Vikatientusiasti kollektsioonis on umbes pool tuhat vikatit ja tema unistus on avada Soomaal vikatitele ja nendega niitmisele pühendatud muuseum.

Kui vikatiga niitmisega olid huvilised varem kokku puutunud, siis luiskamine, vikati lõikamine ja pinnimine olid juba märksa võõramad tegevused. Kortsu juhendamisel said inimesed teada, kuidas vikatit luisuga õigesti teritada, kuidas viilist valmistada vikati lõikamiseks vajalik nuga ja miks tuleb vikati metalli pinnida.

Kohalolnud said proovida nii vikatiga niitmist kui selle hooldamistki.
Kohalolnud said proovida nii vikatiga niitmist kui selle hooldamistki. Foto: Erakogu

Tori vallaaedniku Triin Sohlu sõnutsi on “Elurikka Tori valla” projekti käigus rajatud lilleniitudest kujunenud kogukonnale tähtsad elurikkuse sümbolid.

“Meil on väga hea meel, et Tori valla kogukond on elurikkuse teemal niivõrd aktiivne ja kirglik. Seda, et teema on oluline, näitab see, et huvilisi on kõigil koolitustel kaugemaltki kui Tori vallast,” ütles Sohlu.

Vallaaedniku sõnutsi takistas kevadel rajatud lilleniitude tärkamist tavatult põuane kevad ja suve algus, aga praeguseks on kõigil niitudel mõni liik juba tärganud ja nende areng ongi mitme aasta peale jaotatud.

Vallaaedniku sõnutsi takistas kevadel rajatud lilleniitude tärkamist  tavatult põuane kevad ja suve algus, kuid praeguseks on kõigil niitudel mõni liik juba tärganud.
Vallaaedniku sõnutsi takistas kevadel rajatud lilleniitude tärkamist  tavatult põuane kevad ja suve algus, kuid praeguseks on kõigil niitudel mõni liik juba tärganud. Foto: Erakogu

Niitmise koolitus oli osa Tori valla suuremast tegevusest kohaliku tasandi elurikkuse suurendamisel. Projekti “Elurikas Tori vald” raames korraldati vallas talvel viis elurikkust tutvustavat koolitust ja rajati niisama palju lilleniitude pilootalasid. Projekti eesmärk on kujundada kohalike elanike hoiakuid seoses kliimamuutuse ja elurikkusega.

Projekti toetab keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) kliimamuutustega kohanemise meetme kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles