Selgusid Pärnu linna parimad haridustöötajad

Pärnu Postimees
Copy
Elutööpreemia pälvis võrkpallitreener Helju Sutt. 
Elutööpreemia pälvis võrkpallitreener Helju Sutt. Foto: Haide Rannakivi

Pärnu linnavalitsus tunnustas eile õhtul hotellis Strand pidulikul tänuõhtul "Sulle, õpetaja!" linna parimaid haridustöötajaid ja teatavaks tehti hariduspreemiate laureaadid.

Karin Kaugeranna
Karin Kaugeranna Foto: Haide Rannakivi

Aasta lasteaiaõpetaja – Karin Kaugeranna, Pärnu Raja lasteaed

Karin Kaugeranna on aktiivne organisaator ja eestvedaja – olgu tegu ürituste, spordivõistluste, projektide, arengumänguteemaliste kogemuste jagamise või õppevahendite loomisega. Tuntud on tema terviseteemalised e-õppematerjalid. Oma töös liikumisõpetajana peab Kaugeranna väga oluliseks pakkuda igale lapsele eduelamust ja täiskasvanu tuge. Tervise tugevdamise ja organismi karastamise seisukohalt peab ta oluliseks anda liikumisõpetuse tunde palju õues, seostades õpitavat kodukoha, selle looduse, igapäevaelu ja ümbritseva keskkonnaga. Kaugeranna võtab ette lasteaia õuealal ja lähiümbruses kiirrännakuid, matku, peituse- ja seiklusmänge, kasutades eri nutivahendeid.

Raili Hiiesalu
Raili Hiiesalu Foto: Haide Rannakivi

Aasta klassiõpetaja – Raili Hiiesalu, Pärnu Päikese kool

Raili Hiiesalu leiab erivajadustega õpilaste õpetamisel uusi metoodikaid ja on iga õpilase võimeid silmas pidades ise meisterdanud motoorikamänge. Õpilastele on koostatud eri PCS-piltide käitumisjuhendeid. Ta on loonud suurel hulgal õppematerjale oma õpilastele ja avaldanud neile jõukohaseid materjale digikeskkonnas. Hiiesalu osales Erasmus+ agentuuride korraldatud seminaril Varssavis ja seejärel kirjutas Erasmus+ rahvusvahelise strateegilise kootööprojekti, planeeris töö ja koondas dokumentatsiooni, toetas kooli partnerite tegevusi.

Mart Kimmel
Mart Kimmel Foto: Haide Rannakivi

Aasta põhikooli aineõpetaja – Mart Kimmel, Pärnu Rääma põhikool

Mart Kimmel on ääretult töökas, energiast ja ideedest pakatav noor õpetaja, kes paneb õpilaste silmad särama, leiutades aina uusi põnevaid ülesandeid nii õpilastele kui ka õpetajatele. Väljundipõhist õpet rakendades ei jää ühelegi õpilasele arusaamatuks, miks üht või teist asja on vaja õppida. Ettevõtlusõpetajana aitab ta õpilastel luua minifirmasid ning veab projekte ja õpihuvilaagreid, nagu näiteks "Ideeviit" ja "Rakett69". Kimmel kasutab õpetamisel digivahendeid ja näitlikustab seeläbi oma õppematerjale. Tema meelistegevus on koostöös õpilastega teha õppekavas ettenähtu toetamiseks katseid ja projekte.

Tõnu Tamm
Tõnu Tamm Foto: Haide Rannakivi

Aasta gümnaasiumiõpetaja – Tõnu Tamm, Pärnu Koidula gümnaasium

Tõnu Tamm on jätnud paljudele õpilastele ereda mälestuse, ta on andnud olulise panuse reaal-, loodus- ja inseneriteaduste populariseerimisse. Füüsikaõpetajana on ta pälvinud aastaid järjest õpilaste lemmikõpetaja tunnustuse, mis kinnitab, et tema õppetunnid on sisukad ja aktiivsed ning õpetaja on isiksusena mõjus ja meeldejääv. Tamm on armastatud klassijuhataja ja õpetaja, kes juhendab tehnikateemalisi õpilasuurimusi ja praktilisi töid ning innustab õpilasi osalema füüsika- ja tehnikaalastel võistlustel ja olümpiaadidel.

Silvi Tolmats
Silvi Tolmats Foto: Haide Rannakivi

Aasta klassijuhataja – Silvi Tolmats, Audru kool

Silvi Tolmats on sõbralik, toetav ja aktiivne klassijuhataja, kelle innustusel võtavad õpilased osa kõikidest klassi- ja kooliüritustest. Paljud tema endised õpilased on tema praeguste õpilaste lapsevanemad. Tolmats on üks nendest inimestest, kelle kohta võib öelda "sündinud õpetajaks". Ta on alati valmis kuulama, seletama, innustama ja vajadusel lohutama. Ta on väga ettevõtlik, aga samas rahulik ja empaatiline, mistõttu õpilased tulevad tema mõtete ja algatustega lihtsasti kaasa. Lapsevanemad kirjeldavad Tolmatsit kui klassijuhatajat, kelle poole võib pöörduda iga küsimusega.

Laura Junson
Laura Junson Foto: Haide Rannakivi

Aasta huvialaõpetaja – Laura Junson, Pärnu muusikakool

Laura Junson on tegevmuusik, kes oskab oma kogemusest lähtudes toetada ja suunata nii vokaaltehnilist arengut, enda saatmist pilliga, omaloomingut, lugude salvestamist kui ka bänditegemist. Ta ei lase lähtu ainult õpilase tugevatest külgedest, vaid vastupidi: soovitab lugusid, mis on õpilase jaoks vokaalselt raskemad, et teha tööd sellega, mis kõige rohkem arengut vajab. Junsonile pole oluline kohe oma õpilasega konkurssidel särada, vaid ta soovib õpilasele võimalikult palju anda. Ta on vokaaltehnikas väga tugev ja seetõttu on enamik tema õpilasi Pärnu muusikakoolis lisa-aastatel kuni gümnaasiumi lõpuni.

Taisi Talviste
Taisi Talviste Foto: Haide Rannakivi

Aasta kutseõpetaja – Taisi Talviste, Pärnumaa kutsehariduskeskus

Taisi Talviste on väga paljude õpilaste lemmikõpetaja. Ta teeb palju näidiseid, mõtleb kogu aeg, kuidas õpilastel oleks huvitav õppida, ja põimib päriselu koolitundidesse. Talviste tunneb huvi, kuidas õpilastel väljaspool kooli läheb, ning tahab, et õpilased õpiksid ja neil läheks hästi ka pärast kooli. Ta tegi e-õppe nii endale kui õpilastele väga meeldivaks ja rakendas uuenduslikke viise. Talviste on õpetajana töötanud üle 15 aasta ja tema õpilased on saavutanud väga palju üleriigilistel võistlustel kõrgeid kohti.

Margit Vellend
Margit Vellend Foto: Haide Rannakivi

Aasta noorsootöötaja – Margit Vellend, MTÜ Pärnu Noorte Vabaajakeskus

Parima iseloomustuse Margit Vellendi kohta annavad noored ise: "Margit on mulle väga tähtis, sest tema oli ainuke isik, et suutis mind pimedusest päevavalgele tuua. Tänu temale ma õppisin väga palju

nii enda kui ka elu kohta. Ta oli justkui emafiguur, kes oli sind alati valmis toetama, kuulama ja aitama. Margit tähendab mulle väga palju ning ta jääb mulle igaveseks südamesse. Tänu Margitile olen leidnud uusi sõpru, kellega suhtlen aktiivselt siiani. Olen Margitile jaganud suuremat osa oma probleemidest ja ma ei tea aega, mil Margit poleks osanud mind aidata. Olen väga tänulik ning ma ei unusta teda eal."

Marju Trumsi
Marju Trumsi Foto: Haide Rannakivi

Aasta õppeasutuse juht – Marju Trumsi, Pärnu Päikese kool

Pärnu Päikese kooli direktor Marju Trumsi tahab, et kõigil oleks hea. Ta tunneb huvi, kuidas läheb, süveneb vastusesse ja on murede korral motiveeritud leidma lahendust. Töötajaid hoitakse, nende vaimse tervise eest hoolitsetakse. Uued mõtted ja ideed on alati oodatud, enesearendus ja õppimine toetatud, koostöö vanematega on oluline ning kõik õpilased on osa kokkuhoidvast kooliperest. Trumsi seisab selle eest, et õpilased saaksid parima ettevalmistuse ja praktilised oskused. Paljud vilistlased tulevad õppeasutusse praktikale, organisatsioon on kujunenud kompetentsikeskuseks ning kõik praktikandid on alati oodatud, nendega arvestatakse ja neid suunatakse.

Aasta hariduse sõber – Viivika Vilja, Pärnumaa arenduskeskus

Viivika Vilja eestvedamisel on Pärnu linna ja Pärnumaa ettevõtlikud koolinoored, koolid ja õpetajad saanud väärt ettevõtluskogemusi. Ta on noorte ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe maakonnaülese süsteemi looja ja arendaja, Ettevõtliku Kooli tegevuse koordineerija, õppeasutuste, ettevõtete- ja organisatsioonidevahelise koostöö korraldaja. Tema eestvedamisel on ettevõtluspisikuga nakatunud pea kõik Pärnumaa koolid. Ettevõtlusõppe edendamiseks pakub ta noortele lisatuge ja -tegevusi Junior Achievement Eesti mini- ja õpilasfirmade programmide kaudu ning propageerib noorte seas ettevõtlikku eluhoiakut.

Aasta tugispetsialist – Andra Mere, Pärnu täiskasvanute gümnaasium

Andra Mere on olnud Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi nõustamissüsteemi looja, selle kindel tugisammas, eestvedaja, kogemuste kandja ja järjepidevuse hoidja. Ta juhib kooli õppenõustajaid, et koos luua turvaline keskkond õppijate toetamiseks. Tema töö on leida võimalusi, lahendusi õppijatele, kes teistesse koolidesse ei ole sobitunud. Ta oskab ka kõige erinevamaid õppijaid koostööle suunata, aidates leida nende ühisosa. Paljudel õppijatel on hirm suhelda, isegi kooli kohale ilmuda ja nad vajavad tuge uuesti alustamiseks. Õpetaja ja õppenõustajana läheneb Mere igale õppijale individuaalselt ja leiab üles nende tugevad küljed, mille abil kogeda eduelamust.

Elutööpreemia – Helju Sutt, Pärnu spordikool

Helju Sutt on tipptasemel võrkpallitreener, kes on koolitanud välja kümneid ja kümneid professionaalseid võrkpallureid juba üle 50 aasta. Tema käe all treenides on kasvanud suurepärased võrkpallitreenerid ja -kohtunikud, nagu näiteks Andrei Ojamets, Raul Reiter, Mehis Merilaine ja Kaisa Aasa. Helju Sutt on nii treeneri kui ka inimesena eeskujuks. Paljud treenerid ütlevad, et lapsi on palju, aga võistlema saata pole väga kedagi. Sutt ei lase ennast sellest heidutada ja leiab noortele võimaluse füüsiliselt aktiivselt vaba aega veeta, armastada võrkpalli, teha meeskonnatööd, olla üksteise suhtes viisakad. Positiivse ellusuhtumise ja elutervete vaadete poolest on ta tõeline väärtus.

Septembri alguses tunnustas Pärnumaa omavalitsuste liit maakonna parimaid haridustöötajaid

Aasta gümnaasiumiõpetaja – Merit Eier, Vändra gümnaasium*

Aasta hariduse sõber – Viivika Vilja, Pärnumaa arenduskeskus

Aasta haridustegu – Pärnumaa gümnaasiumide Euroopa ainepunktidel põhinevad koostöised valikkursused, Kilingi-Nõmme gümnaasium

Aasta huvialaõpetaja – Kaidi Kvatš, Pernova hariduskeskus

Aasta klassijuhataja – Reene Tammearu, Pärnu Kuninga tänava põhikool

Aasta klassijuhataja – Silvi Tolmats, Audru kool

Aasta klassiõpetaja – Raili Hiiesalu, Pärnu Päikese kool

Aasta kutseõpetaja – Kaie Pärn, Pärnumaa kutsehariduskeskus

Aasta lasteaiaõpetaja – Marge Lumisalu, Tammiste lasteaed-algkool

Aasta lasteaiaõpetaja – Elo Soekõrv, Pärnu-Jaagupi lasteaed Pesamuna

Aasta põhikooli aineõpetaja – Mart Kimmel, Pärnu Rääma põhikool

Aasta tugispetsialist – Reet Meetua, Pärnu Kuninga tänava põhikool

Aasta tugispetsialist – Andra Mere, Pärnu täiskasvanute gümnaasium

Aasta õppeasutuse juht – Kairi Kaldoja, Kilingi-Nõmme gümnaasium

Aasta õppeasutuse juht – Pille Usin, Tori põhikool

Andmed: Pärnumaa omavalitsuste liit

* Merit Eier on aasta gümnaasiumiõpetaja nominent ka üleriigilisel silmapaistvaimate õpetajate tänuüritusel. Laureaadid selguvad täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles