Politsei: Ähvarduste suhtes ei tohi valvsust kaotada

Pärnu Postimees
Copy
Reedel on koolidel ja lasteaedadel soovitatav õppetööd alustada pärast hoiatusstreigi lõppu.
Reedel on koolidel ja lasteaedadel soovitatav õppetööd alustada pärast hoiatusstreigi lõppu. Foto: Urmas Luik

Nagu eile said Eesti asutused, sealhulgas koolid ja lasteaiad, tänagi meili teel venekeelse pommiähvarduse. 

Politsei andis teada, et suurele hulgale Eesti asutustele saadetud ähvarduskirjade puhul ei ole viiteid, nagu oleks tegemist muu kui rämpsuga. Nii on korrakaitsjad andnud kirjasaajatele juhised, et evakuatsioon on vajalik ohu tuvastamisel. “Meie patrull- ja piirkonnapolitseinikud suhtlevad otse kõikide asutuste juhtide ja töötajatega, kes säärase kirja said, ja jagavad neile käitumisjuhiseid,” avaldas Lääne prefektuur täna oma sotsiaalmeedia lehel.

Kuigi uus kirjade laine sarnaneb eelmisega, ei tohi politsei teatel nende ähvarduste suhtes valvsust kaotada. Prefektuur õpetab mainitud postituses, et kõige paremini oskab kahtlasi objekte märgata ruumide igapäevane valdaja.

Seetõttu soovitab politsei kontrollida ruume, kuhu võib olla võõrastel ligipääs, ja jälgida, kas kõik on tavapärane. Nähes ruumides võõrkeha, kahtlast pakki või kahtlust äratavaid võõraid hoones või selle lähistel, tuleb viivitamata helistada 112.

Kui ohtu ei tuvastatud ja ühtegi kahtlast objekti asutuse territooriumil pole, palub politsei masspostituste kirjad saata aadressil masskiri@politsei.ee. Vajadusel võtavad korrakaitsjad inimesega ühendust. Saadetud kirjad on uurimisel asitõendiks ja aitavad juhtunut analüüsida.

Politsei lubas teada anda, kui tuvastatakse uusi asjaolusid, mis muudavad politsei ohuhinnangut. 

Et tegemist oli rämpsmeiliga, selgitas politsei avalikkusele eilegi ja toonitas, et need koolid või muud asutused, kes oma tegevuse peatasid, ei eksinud ega reageerinud üle. “Oluline on kriisiplaanide olemasolu ja sõltuvalt olukorrast valmisolek neile vastavalt otsused langetada,” selgitas politsei- ja piirivalveameti operatiivjuht Heigo Reinek.

Reinek nentis juba eile, et välistatud pole samasuguse meililaine kordumine või rämpskirjade matkimine. “Kuigi uus kirjade laine võib olla eelmise koopia, ei tohi nende suhtes valvsust kaotada,” kinnitas ta. “Sellepärast palub politsei teada anda kõigist ähvardustest, mis kas suuliselt või kirja teel asutusteni jõuavad.”

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Egert Belitšev sedastas eile, et pommiähvardus on rünne inimeste turvatunde vastu. “Tänane rämpsposti laine häiris sadade Eesti koolide, lasteaedade ja muude asutuste tööd ja võttis meelerahu ilmselt tuhandetelt inimestelt,” täiendas ta. Peadirektor lisas, et mõistab vanemaid, kes täna murega lapsed kooli-lasteaeda saatsid või, vastupidi, kelle tööpäeva õppetöö katkestamine pea peale pööras. “E-kirjade laine on vastikult odav, aga jõhker viis hirmutada, takistada ja segadust külvata.”

Politsei on juhtumi uurimiseks alustanud kriminaalmenetlust ja teeb koostööd Läti korrakaitsega, kuna Lätis levisid samalaadsed kirjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles