Sindi kärestik aitas maakonnal rohelise sihtkoha tunnustuse saada

Pärnu Postimees
Copy
Sindi paisu lammutamine ja seejärel kärestiku rajamine oli üks peamisi osi hiigelprojektist “Pärnu jõestiku elupaikade taastamine”.
Sindi paisu lammutamine ja seejärel kärestiku rajamine oli üks peamisi osi hiigelprojektist “Pärnu jõestiku elupaikade taastamine”. Foto: Mailiis Ollino

Rahvusvaheline säästvat turismi arendav organisatsioon Green Destinations (Rohelised Sihtkohad) avalikustas paigad kõikjal maailmas, mis valiti kestlike sihtkohtade tipp-100 nimekirja.

Eestist pääsesid sinna kõik taotluse esitanud sihtkohad: Pärnumaa, Hiiumaa, Saaremaa, Lahemaa, Järvamaa, Tartu ja Rakvere.

EASi ja KredExi ühendasutuse turismiosakonna kvaliteedikoordinaatori Imbi Lepik-Martinsoni sõnutsi on kestlik turism väga kompleksne teema, hõlmates tegevusi ja valdkondi, mida alati ei pruugita osata kestlikkusega seostada. “Oleme kestlikkuse all harjunud mõtlema ennekõike loodushoidu ja kliimakriisiga tegelemist, ent kestlikus turismis peetakse ka kogukonna kaasatust ja heaolu samavõrd olulisteks,” selgitas ta.

Lepik-Martinson selgitas, et jätkusuutliku turismi mitmekülgsust peegeldab hästi tipp-100 lugude konkurss, kus kuues kategoorias konkureerivad väga eriilmelised lood, mis on seotud näiteks kultuuri ja traditsioonide, aga ka looduse ja maastikukaitsega. “Spekter on lai, aga kõik need lood aitavad esile tuua sihtkoha kestlikke väärtusi ning konkursiga ärgitatakse sihtkohti oma edulugusid külastajatelegi rääkima,” lisas ta.

Pärnumaa selle aasta lugu on Sindi paisu lammutamine ja ala muutmine heaks keskkonnaks nii loodusele kui ka inimestele.

Sindi paisu lammutamine Tori vallas Sindi linnas ja seejärel kärestiku rajamine oli üks peamisi osi hiigelprojektist “Pärnu jõestiku elupaikade taastamine”, mille põhieesmärk oli Pärnu jõe vana hüdroelektrijaama paisu lammutades jõe avamine kalade rändele  kogu selle pikkuses.

Koos Sindi paisu lammutamise ning juurdepääsuteede ja tehiskärestiku rajamisega tekitati head tingimused, et luua aasta läbi avatud veespordi- ja veeturismikeskus koos rahvusvahelistele standarditele vastava puhkealaga.

Eesti sihtkohad osalevad Green Destinationsi programmis Euroopa regionaalarengu fondi rahastuse toel juba neljandat aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles