Nimelised @eesti.ee lõpuga aadressid on tänasest suletud

Pärnu Postimees
Copy
Riigi infosüsteemi amet andis kasutajatele otsusest sulgeda nimelised @eesti.ee lõpuga e-posti aadressid teada tänavu mai alguses.
Riigi infosüsteemi amet andis kasutajatele otsusest sulgeda nimelised @eesti.ee lõpuga e-posti aadressid teada tänavu mai alguses. Foto: Tairo Lutter

Riigi infosüsteemi amet (RIA) tuletab meelde, et alates tänasest, 1. novembrist on suletud erakirjavahetuseks loodud eesnimi.perekonnanimi@eesti.ee ja ettevõttenimi@eesti.ee e-posti aadressid.

Nimelisi @eesti.ee lõpuga e-posti aadresse ehk alias’i lõi riik kuni 2018. aastani eraisikutele ID-kaardi või elamisloa väljastamisel ja ettevõtetele selle registreerimisel. Erakirjade edasi suunamiseks mõeldud aadresse loodi aastate jooksul umbes 590 000, kuid aktiivses kasutuses oli neist alla kahe protsendi. Kõigil, kes endiselt kasutavad neid meiliaadresse enda kontaktaadressina, tuleks esimesel võimalusel oma andmed teenusepakkujate juures uuendada.

RIA andis kasutajatele otsusest sulgeda nimelised @eesti.ee lõpuga e-posti aadressid teada tänavu mai alguses, kuna umbes 20 aasta eest riigiportaali juurde loodud lahendus on tehniliselt oma aja ära elanud ja 95 protsenti nende aadresside kaudu liikunud kirjadest olid rämpsposti tunnustega. See aga tähendas, et näiteks Microsofti, Gmaili ja Yahoo spämmifiltrid pidasid need kirjad koos vajalike kirjadega kinni, mistõttu teenus polnud enam töökindel.

Ühtlasi tegi RIA aasta alguses endanimeliste e-posti aadresside omanike seas küsitluse, mille kohaselt umbes 60 protsenti üldse ei teadnud, et neil nimeline e-posti aadress olemas on, ja 70 protsenti ei pidanud sellist suunamisaadressi vajalikuks.

Nimelised @eesti.ee lõpuga e-posti aadressid ei ole seotud ametlike isikukood@eesti.ee ja registrikood@eesti.ee e-posti aadressidega, millel saadavad kirju riigiasutused (ametlikud teated, trahviotsused, meeldetuletused). RIA hallatavas riigiportaalis eesti.ee asuv riiklik postkast on eesti.ee määruse kohaselt loodud selleks, et riik saaks oma kodanikele teateid saata. RIA jätkab e-posti aadresside isikukood@eesti.ee ja registrikood@eesti.ee arendamist, et tagada riigiasutuste sujuv suhtlus ja infovahetus kodanikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles