GALERII President Alar Karis väisas Metsküla kooli

Sirle Matt
, reporter
Copy
President Alar Karis külastas Metsküla algkooli.
President Alar Karis külastas Metsküla algkooli. Foto: Mihkel Maripuu

"Kõige rohkem olen ma mures Metsküla algkooli laste pärast. Sellepärast siia tulingi. Vastasseisu jätkumine lõhub kogukonda," lausus president Alar Karis Lääneranna valla Metsküla kooli külastamise järel. Riigipea kohtus kooli direktori Pille Kaiseli, õpetajate ja lastevanematega. Homme saab ta Kadriorus kokku Lääneranna vallajuhtidega.

"Eesti koolivõrgu ümberkujundamine on möödapääsmatu, ent saab olla edukas ainult siis, kui kogukond on kohaliku võimu partner ega ole sellest kõrvale jäänud. Ja ei saa unustada, et kõik koolid on erinevad, siin ei saa ühe vitsaga mõõta," rõhutas president Karis.

"Metsküla juhtum heidab halba valgust Lääneranna valla kõigile koolidele, ka Lihula gümnaasiumile, mille hingekirja vallavõim Metsküla lapsed määras. Kompromiss tuleb leida. Mina ei ütle, kas parim lahendus on senise algkooli jätkamine, erakooli loomine või Lihula gümnaasiumi õppekoht – selles peavad kokku leppima kogukond ja vallavõim," arutles riigipea.

Presidendi sõnul näitab Metsküla kooli lugu Eesti laiemat muret. "Esiteks: väikekoolide saatus, kus esikohal peab olema muidugi hea haridus, aga samuti suhtluskogemus eakaaslaste ja täiskasvanutega ning huvihariduse võimalikkus. Teiseks: kogukonnaga arvestamine või mittearvestamine, kohalike inimeste ja vallamajade või linnavalitsuste omavaheline suhtlemine. Kolmandaks: positiivsete erinevuste tunnustamine ja nende toetamine," loetles ta.

Riigipea jätkas, et see olukord toob veel esile küsimuse, kas omavalitsus tuleb rahaliselt toime kõikide ülesannetega. "Samuti pinged omavalitsuste sees, kus ühe piirkonna huvid vastanduvad teistele ja vastandumine ajab kogukonna sügavasse kraavi. Ka juhib see tähelepanu oma mõtete ja tegudega olukorda lukustumisele, solvamiste ja solvumiste järel tekkinud trotslikule soovimatusele kompromissi leida," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles