Pärnumaa omavalitsuste tulud kahanesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi hinnangul suurendaks maksutõus ka tööpuudust.
IRLi hinnangul suurendaks maksutõus ka tööpuudust. Foto: Toomas Huik

Mullusega võrreldes kahanes jaanuaris Pärnumaa omavalitsuste tulumaksulaekumine, jäädes siiski kõrgemale 2007. aasta tasemest.


Pärnu linnakassasse laekus eelmisel kuul 28,7 miljonit krooni tulumaksu ehk üle kaheksa protsendi vähem kui aasta tagasi.



Pärnu linnavalitsuse rahandusosakonna juhataja Reet Näkk ütles, et kui võtta Pärnu linna eelarvesse tulumaksulaekumisest plaanitud 342,6 miljonit krooni ja jagada see 12 kuuga, on jaanuari laekumine hea, kuid järgmistel kuudel on kindlasti oodata langust.



„Arvata on, et asi läheb hullemaks, kui number praegu näitab,“ ütles Näkk. „Parema prognoosi saab teha kahe-kolme kuu laekumiste järel.“



Tänavusse linnaeelarvesse plaanitud 342,6 miljoni kroonine tulumaksulaekumine, mis ületab mullust 2,3 protsendiga, ei täitu Näki sõnutsi kindlasti. „Uue prognoosi saab teha aprillis-mais, kui arutame negatiivset lisaeelarvet,“ lausus ta. „Aasta lõpuks on tulumaksulaekumine, võrreldes eelmise aastaga, miinusmärgiga.“



Vändra alev pidi jaanuari laekumiste põhjal 2007. aastal läbi ajama 1,717 krooniga, mullu samal ajal 1,942 ja nüüd 1,902 miljoni krooniga. Tulude kahanemine 40 000 krooni võrra ei ole alevivanem Toomas Sontsi arvates summa, mille pärast peaks suurt muret tundma. Samal ajal märkis ta, et aasta esimene ega teine kuu ei ole kõige parem alus võrdluseks, reaalsus selgub pigem mõne kuu möödudes.



Paikuse vald oli üks väheseid, mille tulumaksulaekumine mulluse jaanuariga kõrvutades tõusis.



Paikuse vallavalitsuse raamatupidamisosakonna juhataja Valli Roosmaa selgitas, et see võis olla põhjustatud koondamistasude maksmisest või detsembri tulude tagantjärele laekumisest. Täpsemad andmed saavad omavalitsused rahandusministeeriumilt 10. veebruariks ja siis selgub, millest oli põhjustatud laekumise tõus.



Et riigi eraldised pole jätkuvalt selged, on Roosmaa sõnutsi vallaeelarve numbrid lahtised, kuid tulude prognoos on tehtud 2007. aasta laekumiste põhjal, mis olid mullusest oluliselt madalamad.



2007. aasta jaanuari tulumaksulaekumine oli Paikuse vallas tänavusest 0,6 miljonit krooni väiksem.


Lavassaare valla tulumaksutulude tõus oli jaanuaris mullu sama ajaga võrreldes koguni ligikaudu 30 protsenti. Lavassaare vallavanem Ene Täht lausus, et tegemist on arusaamatu ja kindlasti erandlikult kõrge laekumisega, mille veebruari tugev tagasilöök ilmselt tasandab.



“See ei ole reaalne, et meil hakkabki nii hästi minema. Kindlasti ei ole see tõus seotud elanike sissetulekutega, pigem rahandusministeeriumi arvestustega,” arvas Täht.



Vallaeelarve prognoosi on Lavassaare teinud 2006. aasta tulude tasemest lähtudes ehk 16 protsendi tulude kahanemisega, mis on pessimistlikum rahandusministeeriumi prognoosist. “Liialt optimistlikult me seda asja ei vaata,” möönis Täht.



Kaisma ja Vändra vallal on ainsatena tänavune jaanuari tulumaksulaekumine mitte ainult 2008., vaid 2007. aastastki väiksem, Kaismal kahanesid tulud viiendiku võrra.



Kogu Eestis said omavalitsused jaanuaris tulumaksu 960 miljonit krooni ehk ligi seitse protsenti vähem kui aasta tagasi.



Tulumaks on valdava osa omavalitsuste suurim tuluallikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles