Pärnumaale saadetakse musti jõulukaarte veidi vähem kui mullu

Pärnu Postimees
Copy
2023. aasta musta jõulukaardi esikülg.
2023. aasta musta jõulukaardi esikülg. Foto: PPA kommunikatsioon

Lähipäevil leiavad 613 enim liiklusrikkumisi toime pannud inimest oma postkastist kaardi, millega politsei- ja piirivalveamet kutsub neid enda käitumist muutma. Pärnumaalastele läkitatakse 42 postkaarti.

Politseikolonelleitnant Sirle Loigo arvates paistab, et kaardisaajad teevad endast kõik, tõusmaks mõne traagilise avarii põhjustamisega järgmiseks esiuudiseks. «Nende käitumine liikluses on hoolimatu ja ohtlik,» lisas ta ja märkis, et kõige sagedamini ületavad korduvrikkujad kiirust, sõidavad tehniliselt korrast ära sõidukiga, eiravad punast foorituld või istuvad rooli purjuspäi.

Tänavune suurim liiklushuligaan on 22aastane Jõgevamaa noormees, keda politsei on 13 korral kinni pidanud nii kiiruseületamise kui ka muude väiksemate rikkumiste pärast. Kõikide süütegude eest määratud trahvid on tal senini tasumata. Kurvaks teeb asjaolu, et ka eelmisel aastal kuulus noormees kaardisaajate esikolmikusse. Eelmise aasta suurim huligaan on samuti tänavuste kaardisaajate seas, kuid õnneks märksa väiksema arvu rikkumistega kui mullu.

Kõige rohkem on kaardisaajate hulgas 2004. aastal sündinud noormehi. «Korduvrikkumistega paistavad silma uue aja noored rullnokad. Paratamatult tekib küsimus, kuidas sellise käitumise ja suhtumisega on üldse juhtimisõigus saadud: olles ise sündinud 2000ndatel, liiklevad nad, nagu oleks ikka pöörased 90ndad,» rääkis Loigo.

Pärnumaal saab sellise jõulukaardi 42 inimest.
Pärnumaal saab sellise jõulukaardi 42 inimest. Foto: PPA Kommunikatsioon

Noorim korduvrikkuja on 16aastane Harjumaa poiss, keda noorele eale vaatamata on politsei juba peatanud neli korda raskete rikkumiste pärast: juhtimisõiguse puudumine, registreerimata sõiduki juhtimine, alkoholijoove ja korra on poiss isegi üritanud politsei eest ära sõita.

Pärnumaale saadetakse tänavu 42 musta jõulukaarti, mida on kaks vähem kui aasta tagasi. Pärnu maakonnas polnud ühtegi sellist inimest, kel oma rikkumiste arvuga oleks asja Eestis esikolmikusse.

Korduvrikkumistega paistavad silma uue aja noored rullnokad.

Sirle Loigo, ​politseikolonelleitnant

59 tänavust kaardisaajat põhjustasid kokku 66 liiklusõnnetust, milles sai viga 35 inimest. Üks neist põhjustas koguni kolm õnnetust, millest kahe ajal oli ta narkojoobes. Kaardisaajad panid aasta jooksul toime 3235 liiklusrikkumist, mille eest on määratud üle veerand miljoni euro eest mõjutustrahve. Juhtimisõigus on neilt ära võetud 135 korral.

Loigo kinnitusel ilmestab see kõik, et politsei praegustest mõjutusvahenditest korduvrikkujate puhul ei piisa – need ei mõju. «Rahatrahvid jäetakse lihtsalt maksmata ja ka juhtimisõiguse äravõtmine ei takista neid rooli istumast. Lahendusena aitaks veapunktisüsteem, mille visioon on välja töötatud, kuid kahjuks puudub poliitiline tahe sellega edasi liikuda,» nentis Loigo.

Kaardisaajate arv on varasemaga võrreldes suurenenud Harju- ja Ida-Virumaal, kuhu tänavu läkitatakse vastavalt 187 ja 107 kaarti. Tartumaal on rikkujate arv pisut kahanenud, sinna saadab politsei 53 kaarti. Kõige vähem ehk kolm kaarti läks Hiiumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles