Eksklusiivne kalanahast kleit rändab Itaaliasse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kutsehariduskeskuse õmblusõpetaja Heli Sakk-Hännikäinen disainis ja õmbles kalanahast kleidi.
Pärnumaa kutsehariduskeskuse õmblusõpetaja Heli Sakk-Hännikäinen disainis ja õmbles kalanahast kleidi. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnumaa kutsehariduskeskuse õmblusõpetaja Heli Sakk-Hännikäinen disainis ja õmbles kalanahast kleidi, millega ta osaleb ülemaailmsel Bologna tekstiilifestivalil.


Nimelt tegi Pärnu firma Skinnova Sakk-Hännikäinenile pakkumise õmmelda Norra lõhe nahkadest eksklusiivne kleit, mis sobiks keskealisele daamile.



Skinnova toodab kalanahka ning sõidab mais Itaaliasse oma toodangut näitama.  Kollektsiooni naelaks on kalanahast õmmeldud kleit.



Sakk-Hännikäinen märkis, et ettepanek oli ahvatlev ning tasu motiveeriv. Koostöö mentoriga kujunes meeldivaks ja disainergi jäi tulemusega väga rahule. Kalanahk on materjalina pilkupüüdev ning kleit tundub seljas elastne. “Kui nägin neid nahku, ei uskunud, et tegu on kalanahaga. Olen seda kleiti fotosessiooni tarbeks juba terve päeva kandnud, see oli väga mugav,” kiitis Sakk-Hännikäinen.



Avara dekolteega kleidi õmblemiseks kasutas ta kahesugust nahka: siledat ja käsitsi kortsutatud.



Nööbid valmistas Mati Pedari käsitööna korallidest ja kleiti ehib Pedari lihvitud merekarp.



Kleidi juurde kuulub Sakk-Hännikäineni disainitud kott. “See rõivas sobib kandmiseks väga pidulikus kohas, teatris või presidendi vastuvõtul,” ütles autor.



Kleidi kavandamiseks ja õmblemiseks kulus mitu kuud, arvestades, et viltu ei tohi midagi minna, sest kalanahka lahti harutada ei saa.



Kleit on õmmeldud voodrile, õmblemiseks on kasutatud kompuuterõmblusmasinat ja nahanõela.



Tegumoelt on kleit läbilõigete ja sügava dekolteega, kõrge kraega ning raglaanlõikeliste kolmveerand-pikkusega varrukatega. Heli Sakk-Hännikäinen eksponeerib Bolognas oma kleiti ise, samuti jääb kleit talle.



Kleidi õmblemiseks kulus 40 nahka, ühe töödeldud kalanaha hinnaks on 8,5 eurot. Töödeldud kalanaha värvitoonide valik on väga lai, tegu on tugeva materjaliga.



Sellisest materjalist kleiti on võimalik Skinnovast ka tellida. Juba praegu on Sakk-Hännikäinenilt tellitud kalanahast kuldsetes värvitoonides kostüüm ja kui see enne Bologna tekstiilifestivali valmis saab, esitletakse Itaalias sedagi kehakatet.



Skinnova on teinud Sakk-Hännikäinenile pakkumise õmmelda naturaalsest kalanahast kostüüm, samuti läbipaistev bikiinikomplekt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles