Video Juht üritas Papiniidu silla alt veokiga läbi nikerdada, aga sellegipoolest lõhkus kõrguspiirde (7)

Pärnu Postimees
Copy
Kaamera jäädvustas selle, kuidas raskeveok taas Papiniidu silla kõrguspiiret lõhkus.
Kaamera jäädvustas selle, kuidas raskeveok taas Papiniidu silla kõrguspiiret lõhkus. Foto: Kuvatõmmis

Liiklusjärelevalvekeskus jagas oma ühismeedialehel videot, kuidas hoolimatu juht taas raskeveokiga Pärnu Papiniidu silla kõrguspiirdesse sõitis ja liikluskorraldusvahendid lõhkus.

Selles fooris, muide, põles punane tuli. See näitas juhile juba eos, et tema sõiduk on piirde ja niisiis sillagi alt läbisõitmiseks liiga kõrge. Sellegipoolest üritas juht piirde alt vaiksel kiirusel läbi nikerdada. Tagajärjeks juhtmega piirde külge tilpnema jäänud valgusfoor.

“Kutseline ehk professionaalne juht veendub enne sõidu alustamist selles, et sõiduk ja koorem on vastavuses teeliikluse nõuetega,” kirjutab liiklusjärelevalvekeskus postituse juures.


Nagu postituses selgitatakse, tuleb liiklejail oma sõiduki kõrgusele tähelepanu pöörata.

“Seekordse näite puhul on enne silda paigaldatud ka andurid, mis annavad juhile punase, keelava tulega selgelt märku, et sõiduki mõõtmed edasiliikumiseks sobivad ei ole,” seisab postituses. “Keelav tuli autojuhti ei seganud ja katse end kõrgusepiirangu alt läbi mahutada lõppes ebaõnnestunult. Kannatada said nii sõiduk kui liikluskorraldusvahendid. Juht küll lahkus sündmuskohalt, kuid mõne aja pärast siiski ärkas südametunnistus ja ta andis oma teost ise politseile teada.”

Liiklusjärelevalvekeskuse teatel veel otsustatakse, mida selle hooletu juhiga ette võetakse. Küll tuletab keskus sõidukijuhtidele meelde, et kaalu-, mõõtmete ja tööajanõuded on kehtestatud põhjusega. “Kui juhtub õnnetus, tuleb sellest kohe politseile teada anda ja käituda vastavalt saadud juhistele,” hurjutatakse kõnealuses postituses.

Varem on kõrgete sõidukitega korduvalt lõhutud Papiniidu silda, misjärel on tulnud ette võtta kulukaid remonditöid. Mais 2018 pandi mõlemale poole silda kõrguspiirded, misjärel hakati järjepanu neid lõhkuma. 

Kord kukkus massiivne kõrguspiire pärast kokkupuudet raskeveokiga väikeauto nina ette. Õnneks mitte katusele ja väikeauto juht sai järsku maha sadanud takistuse ees napilt pidama.

Kuna need piirded ei peatanud gabariidieirajaid, pandi Papiniidu silla juurde mõlemasse sõidusuunda uutmoodi kõrguspiirded, millesarnaseid polnud Eestis varem nähtud. 2021. aastaks, kui  päevakorral oli uute tehnoloogiliste piirete paigaldamine, olid liiga kõrge veosega masinad kolme aasta jooksul senistele piiretele kaheksa korda otsa sõitnud ja iga kord kulus taastamistöödeks ligemale 10 000 eurot.

Praegune tehniline süsteem tuvastab andurite abil läheneva liiga kõrge sõiduki ja hoiatab selle juhti esmalt eespool paiknevate kollaste vilkuvate intensiivsete märgutuledega. Mõlema sõidusuuna kõrgusgabariidi raamil asuval fooril muutub roheline tuli punaseks, mis annab peatumismärguande. Ent tehnoloogia ja fooris süttiv punane märgutuligi pole liiga kõrge masina roolis olijaid peatanud ja neidki piirdeid on korduvalt puruks sõidetud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles