Elutööpreemiale pürib viis pärnumaalast

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Elutööpreemiale kandideerivad teiste seas Rein Veidemann, Enn Hallik, Matti Killing ja Mark Soosaar.
Elutööpreemiale kandideerivad teiste seas Rein Veidemann, Enn Hallik, Matti Killing ja Mark Soosaar. Foto: Pärnu Postimees

Kultuuriministeeriumisse esitati tähtajaks 86 riikliku kultuuri- ja 28 spordipreemia kandidaati. Nende seast leiab hulga Pärnumaaga seotud inimesi.

«Rõõm on näha, et riiklikele kultuuri- ja spordipreemiatele esitati niivõrd palju inimesi, kes kõik on meile eeskujuks ja suureks inspiratsiooniks. Nende kandidaatide vahel tuleb teha valik, mis ei saa olema lihtne. Ent kerge on hingata, teades, et meie kultuuri- ja spordielu edendavad inimesed iga päev südame, südikuse ja mõttega,» ütles kultuuriminister Heidy Purga.

Kultuuri elutööpreemia antakse kolmele isikule ja preemia suurus on 64 000 eurot.  Pärnu linnavalitsus on esitanud elutööpreemia kandidaadiks Mark Soosaare, Tallinna ülikool kirjandusteadlase ja kirjaniku Rein Veidemanni.

Peale elutööpreemia antakse välja viis 9600eurost kultuuri aastapreemiat eelmisel kalendriaastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest. Silmapaistva tegevuse eest Põhja-Pärnumaa kultuurielu käivitamisel on esitatud preemia kandidaadiks Aivar Mäe. Pretendentide nimekirjast leiab Pärnu kirjandusfestivali korraldaja Merle Jantsoni, Pärnu muuseumi kollektiivi – Aet Maatee, Elmar Tringi, Kristiina Vungi, Indrek Aija, Triin Tammanni ja Piret Pedaniku – Lydia Koidula 180. sünniaastapäeva programmi «Üks Eesti käsi ja süda» korraldamise eest.

Riikliku kultuuripreemia saajad kinnitab valitsus komisjoni ettepaneku alusel. Läinud aastal silmapaistva rahvusvahelise kontserttegevuse eest on kandidaatide seas Alisson Kruusmaa ja loominguliste saavutuste eest Elis Hallik.

Elutöö preemiate suuruseks on

64 000

eurot


Kahele spordi elutööpreemiale kandideerib 14 inimest. Elutöö eest teenivad preemia isikud, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle töö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Mõlema elutööpreemia suurus on 64 000 eurot. Pärnu linnavalitsus on selles kategoorias üles seadnud spordiajakirjaniku ja kohaliku spordielu edendaja Enn Halliku. Eest disc golf’i liit soovib tunnustada liidu asutajat ja pikaaegset juhti Rein Rotmeistrit ja sõudeliit Matti Killingut.

Spordi aastapreemiaid antakse välja kuus, kuid kandidaate esitati 14. Preemia määramisel arvestatakse sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel ja panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või -teadusesse. Iga aastapreemia suurus on 9600 eurot, kollektiivi tunnustamisel jaotatakse preemiasumma kollektiivi liikmete vahel võrdselt. Spordi aastapreemia kandidaatide seast leiab kettagolfi maailma- ja Euroopa meistri, kõigi major-turniiride võitja Kristin Tattari. Naiste võrkpalli EM-finaalturniiri korraldamise eest on kandidaatide nimistust ka Robin Ristmäe.

Preemiate saajad kinnitab komisjoni ettepaneku alusel valitsus ja need antakse üle 23. veebruaril Eesti teaduste akadeemias.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles