PILDID Pärnus hakkab sõitma elektribuss

Karl Hütt
, reporter
Copy

Pärnu linnavalitsuse, Scania Eesti, SEBE ja Pärnumaa ühistranspordikeskuse (PÜTK) koostöös on 26. veebruarist 1. märtsini Pärnu linnaliinidel katseliselt käigus Scania pakutav elektribuss. 

Bussi Fencer F1 puhul on tegemist selle seeria esimese toodetud eksemplariga, mida esitleti mullu oktoobris Brüsselis Euroopa suurimal bussimessil Busworld.

Kõigil viiel päeval sõidab elektribuss liinil number 19 “Raja–Mai–Karja–Tallinna mnt–Lõo” varahommikust kuni kella 13.42ni. Katseperioodiks on buss lubatud liinile piletiseadmeteta.

Pärnu abilinnapea Irina Talviste sõnutsi peab Pärnu olema kehtiva arengukava kohaselt eeskujuks keskkonnasäästlike lahenduste juurutamisel. Esimesena Eestis võeti Pärnus linnabussides mootorikütusena kasutusele rohegaas. Jätkub töö uute keskkonnasäästlike lahenduste katsetamisel, et vähendada CO2-heidet ja muuta ühistransport veel keskkonnasäästlikumaks.

26. veebruarist 1. märtsini on Pärnu linnaliinidel katseliselt käigus Scania pakutav elektribuss.
26. veebruarist 1. märtsini on Pärnu linnaliinidel katseliselt käigus Scania pakutav elektribuss. Foto: Erakogu

Scania Baltikumi busside toote- ja müügijuhi Ragnar Jürgensi sõnade kohaselt teeb bussi põnevaks asjaolu, et 90 protsenti pidurdamiseks kulutatud energiast suunatakse akude laadimisse.

SEBE juhatuse liige Üllar Kaljuste avaldas, et katsetuse üks eesmärke on saada kogemusi kõnealuse bussimudeli tegeliku läbisõidu kohta keskmisest suurema koormatuse ja talviste olude korral. Seetõttu on PÜTKga kokku lepitud kasutada 12,5 meetri pikkust bussi liinil, kus tavaliselt on käigus liigendbuss.

PÜTKi juhataja Andrus Kärpuki teatel valmistub keskus hankeks, mille puhul 2027. aasta 1. jaanuarist on Pärnu linnaliinidel käigus seitse elektribussi. Seega on keskus väga tänulik võimaluse eest  uut sõiduvahendit katsetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles