Ukraina lapsed lasksid laulu valla

, Paikuse põhikooli õpetaja
Copy
Külaskäigu lõpus tehti mälestuseks ühine klõps.
Külaskäigu lõpus tehti mälestuseks ühine klõps. Foto: Jüri Looring

Täna olid Pärnu linna koolides õppivad Ukraina õpilased külla oodatud Paikuse kooli, et projekti “Kahe rahvuslille mängud” raames lasta kõlada ukrainakeelsetel lauludel.

Ukraina lapsed laulsid nii kauneid rahvalaule kui mängisid uuemat muusikat. Muu hulgas esitati klaveri- ja kitarripalu ning mitut laulu ilmestasid tantsunumbridki.

Ukraina koolilapsed tulid Paikuse koolile külla "Kahe rahvuslille mängude" projekti raames.
Ukraina koolilapsed tulid Paikuse koolile külla "Kahe rahvuslille mängude" projekti raames. Foto: Jüri Looring

Kontserdi alustuseks vaadati aulas suurelt ekraanilt Ukrainale esimese Eurovisiooni võidu toonud Ruslana laulu. Vaheajal kinnitati keha ja suheldi nii uute kui vanade sõpradega. Üritust juhtisid Paikuse kooli 8. ja 9. klasside eesti ja ukraina õpilased.

Lapsed laulsid nii hingestatult, et õpetajatel läksid silmad niiskeks.
Lapsed laulsid nii hingestatult, et õpetajatel läksid silmad niiskeks. Foto: Jüri Looring

Ettevõtmise lõpus jagati kõigile välja Ukraina sõjahümniks kujunenud laulu “Lodjapuuke” eestikeelsed sõnad, mille autoriks Leelo Tungal. Kui sõnad selged, laulsid Ukraina õpilased kaasa Lõõtsavägilaste sisse lauldud etteastele. Erilise emotsiooni tekitas ukrainakeelse variandi vaatamine ja kaasalaulmine, sest lapsed laulsid nii hingestatult ja energiliselt, et õpetajad pühkisid samal ajal pisaraid.

Ukraina lapsed laulsid nii ema- kui eestikeelseid laule.
Ukraina lapsed laulsid nii ema- kui eestikeelseid laule. Foto: Jüri Looring

Enne ühislaulmist ja esinejatele ning nende juhendajatele tunnustuse jagamist koguneti koos lava ette, et teha ühispilt. 

Mitme laulu esitamisel võeti appi tantsusammud.
Mitme laulu esitamisel võeti appi tantsusammud. Foto: Jüri Looring

Hingestatud etteasted läksid publikule südamesse. Tekkis mõte, et nii uhke kontsert võiks jõuda laiema kuulajaskonna ette. Tänu õpetajatele, kes juhendasid ja motiveerisid ukraina õpilasi, said nad esineda ja oma talenti näidata.

Ukraina lapsed näitasid oma pillimänguoskustki.
Ukraina lapsed näitasid oma pillimänguoskustki. Foto: Jüri Looring

Sama projekti raames mängiti sügisel mälumängu. Mais on kavas etlemine eesti keeles. Esitada võib nii lühinäidendeid, luulekavu või üksikuid luuletusi ja proosapalu, mis ukraina õpilasi kõnetavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles