Karulaugu hooaeg Selle kevadekuulutajaga valesti ümber käies terendab neljakohaline trahvisumma

Pärnu Postimees
Copy
Loodusest korjatud karulaugu ning sellest valmistatud toodete ost ja müük on keelatud.
Loodusest korjatud karulaugu ning sellest valmistatud toodete ost ja müük on keelatud. Foto: Mailiis Ollino

Et taime kasvukohad Eesti looduses säiliksid, palub keskkonnaamet inimestel karulaugu lehti korjata mõistlikus koguses ja vaid enda tarbeks. Loodusest korjatud karulauku müüa on keelatud.

Karulauk on Eestis paiguti levinud ja heades kasvukohtades tavaline liik, kuid tema seisund vajab jälgimist. Et liigi levik ja arvukus ohtu ei satuks, on looduskaitseseaduses sellega ümberkäimisele sätestatud piirangud.

Nii nagu teistegi kaitsealuste liikide puhul on loodusest korjatud karulaugu ning sellest valmistatud toodete ost ja müük keelatud. Samal ajal ei ole keelatud kaubelda koduaias või aiandis kasvatatud karulauguga.

Kuidas korjata karulauku nii, et tema kasvukoht säiliks?

  • Ühelt taimelt korjake kuni paar lehte. Kindlasti ei tohi igalt taimelt kõiki lehti ära korjata, muidu taimed hukuvad.
  • Kui näete, et ühelt kasvualalt on karulauku juba korjatud, minge taimelehti korjama mujale. Nii saab karulauk edasi kasvada ja paljuneda ning kasvukoht säilib järgmiseks aastaks.
  • Karulauku korjates püüdke muid taimi võimalikult vähe tallata. Tallamine nõrgestab taimi ja kahjustab karulaugu kasvukohta.
Allikas: keskkonnaamet

Keskkonnaameti inspektorid käivad karulaugu müügikohti pisteliselt kontrollimas. „Meie inspektorid kontrollivad kõiki vihjeid ebaseadusliku tegevuse kohta, sealhulgas karulaugu müügikuulutusi sotsiaalmeedias. Vajadusel tuleb karulaugumüüjal kasvukoht aiandis või oma aiamaal ette näidata,“ ütles keskkonnaameti strateegia- ja analüüsiosakonna järelevalve arendusbüroo peainspektor Piret Reinsalu.

Looduskaitseseadus näeb ette kaitstava loodusobjekti kaitsenõuete rikkumise eest rahatrahvi kuni 300 trahviühikut ehk 1200 eurot. Keskkonnaameti pressiteates seisab, et kontrollide ja trahvide eesmärk ei ole rikkujaid karistada, vaid rikkumised lõpetada, müügikuulutused kustutada ja müük lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles