Kolm nädalat saab romusid ära anda tasuta

Copy
Võrreldes varasemate kampaaniatega on nüüd võimalik sõidukeid ära anda neilgi, kelle nimel hoovis seisev romu pole.
Võrreldes varasemate kampaaniatega on nüüd võimalik sõidukeid ära anda neilgi, kelle nimel hoovis seisev romu pole. Foto: artur laugamets

Teisipäevast, 25. juunist algab kampaania, mille raames saab niisama seisnud, osaliselt lammutatud ja kehvas seisus sõidukeid ära anda tasuta. Kahe aasta pärast tuleb romude eest hakata maksma mootorsõidukimaksu. Ühtlasi esitas kliimaministeerium valitsusele eelnõu, mille vastuvõtmisel riigikogus saab tulevast aastast riigilõivuta kustutada liiklusregistrist kadunud M1- ja N1-kategooria sõidukeid, mis praegu vajavad selleks lammutustõendit. 

“Liiklusregistris on pea 300 000 peatatud kandega sõidukit, mille olemasolu on teadmata. Selliste sõidukite registrist lõpliku kustutamise üleminekuperiood kestab kaks aastat. Kampaania on hea võimalus lasta veel füüsiliselt olemas romud korrektselt jäätmekäitlejal lammutada ja registrist tasuta kustutada, et vältida tulevasi kulusid ja bürokraatiat,” sõnas kliimaminister Kristen Michal. 

Järgmisel aastal saab teadmata kandunud või ebaseaduslikult lammutatud sõidukeid lõivuta registrist kustutada 1. jaanuarist kuni 2025. aasta lõpuni. 

Kui muidu peab inimene romusõiduki jäätmekäitlejale ise ära viima või organiseerima transpordi ja tasuma romu veo eest, siis kampaania raames tuleb jäätmekäitleja sõidukile tasuta järele olenemata sellest, kui halvas korras see on. Üle saab anda ka osaliselt lammutatud sõidukeid.  

Võrreldes varasemate kampaaniatega on nüüd võimalik sõidukeid ära anda neilgi, kelle nimel hoovis seisev romu pole. Sellise sõiduki kohta tuleb saata digiallkirjaga taotlus transpordiametile, mis palub auto omanikul vormistada volituse, et anda sõiduk üle jäätmekäitlejale. Pärast volituse saamist tuleb äraveo tellimiseks pöörduda MTÜ Eesti Autolammutuste Liidu või AS Kuusakoski poole, mis väljastavad lammutustõendi, mille alusel kustutatakse kadunud sõiduk registrist.  

Kuidas romust teada anda?

  • Romuvedu saab alates 25. juunist tellida Mandri-Eestisse ja suurematele saartele, sealhulgas Saare-, Hiiu- ja Muhumaale.
  • Veo tellimiseks tuleb ühendust võtta MTÜ Eesti Autolammutuste Liidu (info@elv.ee, +372 578 77 233) või AS Kuusakoskiga (firma@kuusakoski.ee, 13660). 

    Andmed: kliimaministeerium

“Seisvad autoromud kujutavad ohtu nii inimeste tervisele kui keskkonnale. Nendest võib lekkida mootoriõli, mis reostab meie pinna- ja põhjavett. Samuti eralduvad ohtlikud ained omaalgatuslikul või illegaalsel lammutamisel. Seetõttu on eriti oluline tagada võimalus romudest vabaneda ka neile, kes ise sõidukeid ära viia ei saa,” sõnas kliimaminister.  

Peale tervise- ja keskkonnakahju vältimise on romude üleandmine seaduslikele jäätmekäitlejatele tähtis ressursi säästmise mõttes.  

“Romusõidukitest on võimalik õige käitlemise korral uuesti kasutada paljusid osi ja materjale. Uksi, peegleid ja tulesid saab korduvkasutada ja metallid, plast ja klaas töödeldakse teiseseks toormeks, mida annab kasutada näiteks uute sõidukite tootmisel. See ei vähenda ainult jäätmeid, vaid ka nõudlust haruldaste muldmetallide ja muude kriitiliste materjalide järele,” lisas Michal. 

Tagasi üles