Kinnitati Lilli Suburgile pühendatud hõbemündi kujundus

Lilly Meigo
Copy
Feminist Lilli Suburgile pühendatud hõbemünt antakse välja järgmisel aastal.
Feminist Lilli Suburgile pühendatud hõbemünt antakse välja järgmisel aastal. Foto: Tiiu Pirsko, Mati Veermets

Eesti Pank annab tuleval aastal välja silmapaistvatele eesti naistele pühendatud meenemüntide sarja esimese mündi, mis on pühendatud Pärnumaaga seotud Lilli Suburgile.

Uue mündisarja eesmärk on tõsta esile naisi, kellel on olnud suur mõju Eesti ühiskonna arengule. Lilli Suburg sündis Vändra kandis 1841. aastal. Ta pidas eesti tüdrukutele mõeldud eraalgkooli, esmalt Pärnus ja hiljem Viljandis. Ta oli üks esimesi, kes avalikult kõneles ja tegutses naiste õiguste eest ning tema ideed ja püüdlused olid omas ajas eesrindlikud. Suburg jõudis olla Perno Postimehe uuendusmeelne toimetajagi. Samuti andis ta välja Eesti esimest naistele mõeldud ajakirja Linda.

Keskpanga kokkukutsutud hindamiskomisjoni ettepanekul kinnitas Eesti Panga nõukogu Suburgile pühendatud meenemündi kujunduskonkursi võitjaks Tiiu Pirsko ja Mati Veermetsa kavandi “Manifest”. Teise koha pälvis Heino Prunsvelti töö “Linda” ja kolmanda koha Tanel August Lindi kavand “LS1841923”. Võidutöö järgi hakatakse ette valmistama mündi vermimist, kuid tehnilistel põhjustel võib kujundus veel muutuda.

Konkursi võitja autoritasu on 3000 eurot. Teise koha pälvinud kavand väärib 2000 ja kolmas koht 1000 eurot.

Tagasi üles