1200 tonni sõidutamine Erakordne vaatemäng: Vaata nagu muru kasvamist, aga ta liigub siiski

Copy
Pärnu kolmanda silla 1200tonnise kaare üle jõe sõidutamisest on saanud suursündmus, millele elavad kaasa tuhanded inimesed.
Pärnu kolmanda silla 1200tonnise kaare üle jõe sõidutamisest on saanud suursündmus, millele elavad kaasa tuhanded inimesed. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu kolmanda autosilla 1200tonnise kaldal monteeritud metallkaare sõidutamine üle jõe on osutunud nii erakordseks ja vaatemänguliseks, et sajad, kui mitte tuhanded huvilised jälgivad seda kui kaasahaaravat spordivõistlust või menukat vabaõhuetendust.

Erakordne see spektaakel ju ongi, sest sellise mastaabiga insenertehnilist ettevõtmist pole kunagi varem Baltikumis ette võetud.

Sillaehitusplatsi lähistel jõe kallastel on alates esmaspäevast, kui sillakaare ligemale 220 meetri pikkune rännak algas, jälginud korraga kümned silmapaarid, teadlikematel kaasas binokkel, et sillakaare liikumist veelgi lähemale “tõmmata” ja käeulatuses telefon või fotoaparaat, et ajalooline sündmus talletada ja seda teiste huvilistega internetiavarustes jagada. Somest võib leida sillakaare liigutamisest viimastel päevadel kümneid postitusi.

Saarde valla Kiisa küla mees Robert Krošetskin tuli tänaseid sündmusi sillaehituse tandril uudistama hommikuse bussiga ja seadis kaamera, mis iga 50 sekundi järel time-lapse’i ehk aegvõtte jaoks pildi teeb, üles kella üheksa paiku.

Aeg-ajalt binokliga sillakaare ümber toimuvat askeldamist uurinud mees ütles, et ta süda oleks rahul, kui saaks ära näha, kuidas kolossaalne metallkonstruktsioon sammastele tõstetakse.

“Sillakaare liigutamine on niivõrd aeglane, et ega palja silmaga selle liikumist näha olegi,” tunnistas Krošetskin, märkides, et oli Pärnus uudistamas ka esmaspäeval ja kui kümneteljelised moodultransporterid tohutut sillakaart tolle päeva hommikul kaldalt pealesõidusillani liigutasid, polnud näha, et nende rattad liikunuks. Ometi nihkus hiigelkonstruktsioon nagu nõiaväel jõe poole, kus pargasele kinnitatud tungimistornid selle ühe otsa enda kanda võtsid. Vaata nagu muru kasvamist!

Tagasi üles