Manijal meenutati seal 50 aastat tagasi tehtud filmi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manija saarel vaadati seal 50 aastat tagasi filmitud linateost "Jääminek".
Manija saarel vaadati seal 50 aastat tagasi filmitud linateost "Jääminek". Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Manija saarel vaadati seal 50 aastat tagasi filmitud linateost "Jääminek". Saarerahvaga kohtusid filmis osalenud näitlejad, kes jagasid oma muljeid ja mälestusi võtteplatsil toimunust.

Nüüdseks on Pärnu lahe suudmes asuv väikesaar tundmatuseni muutunud. Milline olustik valitses saarel Saksa okupatsiooni päevil, sellest saab aimu 1962. aastal Aadu Hindi jutustuse põhjal vändatud filmist "Jääminek". Kaljo Kiisa režissöörikäe all valminud filmi viiekümnendat aastapäeva Manija saare keskusesse tähistama tuldigi, vahendasid ERRi teleuudised.

"Jääminek" on esimene film Teise maailmasõja sündmustest Eestis. Raamid, milles nõukogudeaegne filmitegija üldse liikuda sai, olid rangelt ette kirjutatud.

Filmis tegid suurepärase rolli paljud tuntud näitlejad, nagu Hugo Laur, Kaarel Karm, Helend Peep ja Katrin Välbe, samuti Sirje Tennosaar, Feliks Kark ja Ivalo Randalu, kes jagasid oma mälestusi publikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles