Kaisma ja Vändra valla ühinemist pooldas 327 hääletajat

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra valla lipp.
Vändra valla lipp. Foto: www.rk.ee

Kaisma ja Vändra valla elanikud andsid rahvaküsitlusel omavalitsuste ühinemisele rohelise tule: hääletamas käinutest ütles lõviosa ühinemisele „jah“.


Kaisma vallas käis 456 hääleõiguslikust kodanikust küsitlusel 145 inimest. Valdade ühinemise poolt oli 126 hääletajat ja vastu 19, rikutud sedeleid oli üks, teatas Kaisma vallasekretär Ulvi Rahe. Tema sõnutsi jääb küsitlusel osalenute arv samasse suurusjärku kohalike omavalitsuste või riigikogu valimistel käijatega.



„Ligi 50 peret ei ela siin alaliselt, paljudel on siin suvila või nad on tööl Tallinnas või välismaal,“ seletas vallasekretär. „Enam-vähem 50protsendiline osalemine on ka teistel valimistel. Üldiselt võib osalusprotsenti heaks pidada. “



Vändra valla 2000 hääleõiguslikust valijast käis oma arvamust avaldamas 210. Valdade liitumise poolt andis  hääle 201 ja vastu oli üheksa inimest, teavitas Vändra vallasekretär Aili Laprik.



„Kuigi küsitlusel osales ainult kümnendik nimekirja kantutest, näitab tulemus, et inimesed on valdade liitumise poolt,“ arvas Laprik, kelle jutu järgi osaleb tavaliselt valimistel pool valla hääleõiguslikest elanikest.



Kaisma ja Vändra vallas toimunud rahvaküsitlus omavalitsuste liitumise kohta ei ole siduv, vaid valla esindusorganitele soovituslik.



Homme kogunevad mõlema vallavolikogu arengu- ja majanduskomisjon Kaismale laiendatud koosolekule, et ühinemise tingimused paberile panna.



Dokument avalikustatakse valla elanikele omavalitsuste interneti kodulehel ja vallamajas, et rahvas saaks sellele parandusettepanekuid teha.



Veebruari lõpus peab valdade liitumise heaks kiitma nii Kaisma kui Vändra valla volikogu.



17. aprilliks jõuavad valdade ühinemisdokumendid loodetavasti Pärnu maavanemale ja 27. aprilliks siseministeeriumisse.



4. juunil peaks vabariigi valitsus saatma valdade liitumise eelnõu riigikantseleile.



Ühtse Vändra vallana soovivad omavalitsused jätkata pärast 18. oktoobri kohalike omavalitsuste valimisi, kui volikogu nimekirjad on kinnitatud.



15-liikmeline Vändra vallavolikogu jääb esialgse kava kohaselt niisama suureks. Praegusele Kaisma vallale jääks uues volikogus kolm kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles