Kalurite pisibuss vajus Pärnu lahel jääauku

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lahel vajus läbi jää Viljandimaa kalameeste Mercedese kaubik. Kaubikus olnud viis meest pääsesid sõidukist välja ja asusid masinat päästma.
Pärnu lahel vajus läbi jää Viljandimaa kalameeste Mercedese kaubik. Kaubikus olnud viis meest pääsesid sõidukist välja ja asusid masinat päästma. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Mulgimaa kalurite pisibuss vajus täna hommikul Pärnu lahel ligi viis kilomeetrit kaldast tagumise otsaga läbi jää, bussis olnud viis kalameest said sõidukist kuiva jalaga välja ja asusid bussi jääaugust päästma.


Sündmuskohal viibiv Pärnu Postimehe reporter Asso Puidet ütles, et kalurid sõitsid hommikul kolonnis Reiu rannalt lahejääle. Kella 9.30 paiku kostis kolonni lõpus vuranud Viljandimaa meeste valges Mercedese bussis mitu raksatust ja sõiduki tagumine ots hakkas läbi jää vajuma.

Saades aru, et osa sõidukist ei ole enam kindlal pinnal, hüppasid mehed autost välja ja hakkasid masinale koormalinte kinnitama, et bussi jääauku vajumine peatada. Bussi tulid sikutama veel läheduses olnud kalurid. Kohale kutsuti ka piirivalve.

Mehed rääkisid reporterile, et bussi kiirus oli õnnetuse ajal 30-40 kilomeetrit tunnis. Läbi jää vajuti vanas lahvanduses, kus jää paksus on kümmekond sentimeetrit. Ümber selle on jää ligikaudu poole meetri paksune. „Meeste arvates ei oleks buss läbi jää vajunud, kui kiirus olnuks suurem,“ vahendas Puidet.

Kella 11.45 paiku oli läbi jää vajunud umbes neljandik bussist ja mehed sikutasid seda välja, kirjeldas Pärnu Postimehe reporter päästeoperatsiooni.

Kella 13ks suutsid kalurid osa sõidukist jääpraost välja sikutada. Päästeoparatsiooni jätkamiseks mindi mandrilt prusse tooma. Meeste meeleolu oli hea, osa kaluritest kasutas pausi õngitsemiseks.

Ühel kalamehel õnnestus kala asemel konksu otsa saada sõiduki päästmisel jääauku kukkunud koormakinnituse detail.

Kella 13.40 ajal said kalurid oma auto jääaugust kätte ja see võis ise kalda poole sõita, kus töökojas oli juba koht ootamas.

Jää peal Mulgimaa mehed enam autosse istuda ei tihanud ja hakkasid jalgsi mandri poole astuma. Juhtki uuris kohalikelt, millist teed mööda ohutult kaldale pääseda.

Õnnetuse paigas mõõdeti vee sügavuseks kuus meetrit.

Piirivalveameti pressiesindaja sõnutsi piirivalvurid kedagi päästma ei pidanud ja õnnetuspaigal viibivad piirivalvurid jälgivad kalurite päästetöid. 

Pressiesindaja märkis, et sõidukitega merejääle minek võib osutuda ohtlikuks, sest jääolud muutuvad pidevalt. Piirivalve soovitab enne merejääle minekut lähimast valvekordonist jääolude kohta järele küsida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles